Личните лекари от Русенско преминаха онлайн обучение за лечение на коронавирусна инфекция

Първото по рода си обучение на общопрактикуващи лекари от Русе и региона, свързано с най-новите тенденции при диагностицирането и лечението на COVID-19, се състоя в Русе. По решение на Областния оперативен щаб то се проведе онлайн, водено от двама лекари-специалисти в сферата на белодробните болести.

Пулмолозите д-р Елица Василева от УМБАЛ „Медика“ и  д-р Христо Метев от Белодробната болница представиха в детайли алгоритъм за лечение в домашни условия на заразени пациенти с коронавирусна инфекция, които са в леко до средно-тежко състояние. Коментирани бяха и организационни въпроси, включително и как да се действа в случаите, в които пациент се влоши, докато е у дома си.

Поради проявения сериозен интерес от страна на общопрактикуващите лекари се обмисля възможност подобна инициатива да се провежда ежемесечно.

Лекарите, които проведоха обучението, са с дългогодишна практика в сферата на белодробните болести. Д-р Елица Василева е лекар с над 25 години трудов стаж в тази сфера, като последователно работи във Враца, Роман и Ловеч, а от миналата година е част от екипа на Университетска болница „Медика Русе“. Професионалните й интереси са свързани най-вече с диагностика и лечение на бронхиална астма, както и белодробни възпалителни и алергични заболявания.

Д-р Христо Метев също е с дългогодишен стаж и е завеждащ на пневмологичното отделение и заместник-управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Професионалният му опит е свързан с лечението на различни белодробни болести, сред които туберкулоза, хроничен бронхит, белодробен емфизем, бронхиална астма, пневмонии, бронхопневмонии, белодробни абсцеси и плеврални изливи.

 

Exit mobile version