„Линамар“ трябва да оправи аспирационната си система до март /ВИДЕО/

„Линамар“ трябва да въведе официално в експлоатация аспирационната си система до края на март 2024 г., иначе ще подлежи на санкции, стана ясно на пресконференция в Русе на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и неговите заместници Ренета Колева и Петър Димитров заедно с директора на РИОСВ-Русе инж.Цонка Христова. При вчерашното си посещение в завода министърът е предложил на дружеството да се организират посещения на граждани в заводи на „Линамар“ в други държави, за да се види как е решен там въпросът с инсталацията. Според инж.Цонка Христова аспирацията в русенския завод не е изчислена правилно и това създава проблемите за въздуха.

Министър Попов и екипът му обясниха, че до декември 2024 г. трябва да има промяна на законодателството по отношение на регулиране на миризмите от производствените инсталации.

В доклада, който трябва да бъде готов през идния месец, ще бъде описан опитът на 28 държави, който вече е проучен. След това ще бъдат включени анализи, предоставени от експерти, които са се занимавали в дълбочина с тези въпроси.

„След като бъде изготвен докладът с конкретни подходи и предложения, ще се пристъпи към изготвяне на промени в законодателството и нормативната база. Нашата амбиция е да внесем всички законопроекти, а след влизането им за разглеждане в Народното събрание сроковете и резултатът не зависи от нас, но ангажиментът е до края на тази година да имаме прието законодателство в тази област“, каза заместник-министър Ренета Колева.

 

Exit mobile version