„Линамар“ почти не работи, сменя производството си заради „Мерцедес“

Заводът за автомобилни части „Линамар“ почти не работи, тъй като сменя начина си на производство, съобщи на пресконференция директорът на РИОСВ-Русе Цонка Христова. Това се дължи на изисквания, поставени към производителя от страна на „Мерцедес“. От полимерни смоли леярните преминават към органични и така работата на „Линамар“ ще бъде по-екологична.

Замърсяването на въздуха в Русе е основно с фини прахови частици, което е нормално предвид строителните дейности по водния проект. В същото време от комините на ТЕЦ-Русе вече няма да излиза черен пушек, тъй като „Топлофикация“ е въвела в действие сероочистващата си инсталация. Дружеството действително инвестира много в екологичните норми, коментира Цонка Христова. По отношение на бъдещия завод за латексови изделия, за който РИОСВ се произнесе положително, екоминистерството е потвърдило решението на местната екоинспекция.

Според Цонка Христова проблемът на Русе е не толкова въздухът, колкото отпадъците, включително и опасните. Има два терена, които трябва да бъдат почистени, като се работи в решаването на този въпрос. Служителите на екоинспекцията са ангажирани сериозно и в проверки заедно с полицията по отношение на излезли от употреба МПС, които се съхраняват неправилно.

В същото време се наблюдава засилен интересът към изграждане на фотоволтаични системи и паркове. Ежеседмично се подават по пет-шест уведомления, а в Обретеник се предвижда изграждане на ветрогенераторен парк.

През първите пет месеца са извършени проверки на 447 обекта, като са издадени 47 акта. Добра практика е възможността да се сключват споразумения при първо нарушение, като се заплаща 70 % от стойността на санкцията. Тези случаи са общо 15 до момента, като това носи директно средства в бюджета, без да се налага да се върви по трудния път на събиране на глобите. Проблем обаче се оказва наличието на системни нарушители, които предпочитат да си плащат малки глоби, вместо да приведат производството си в съответствие с екологичните норми.

 

Exit mobile version