Летният фестивал „Сцена край реката“ се открива с „Луд Гидия“

“Сцена край реката“ е мотото на Летния фестивал, който се открива в Русе на 17 юни /петък/ от 20.30 часа. Първата постановка ще бъде мащабната продукция на операта “Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев, която ще се играе на обновената сцена на Летния театър във Военния клуб.

Идеята на Русенската опера, която се възражда след няколкогодишно прекъсване , е както през март има музикални дни, така и през лятото русенци да се насладят на класически оперни произведения и разнообразни концерти, споделиха от операта. Фестивалът ще продължи до 5 август, като публиката ще има възможност да гледа най-доброто от света не само на класическото изкуство, но и на рок музиката.
Режисьор на „Луд Гидия“ е доайенът на оперната сцена проф. Павел Герджиков, а диригент ще бъде Димитър Косев. Сценографията е на Иван Токаджиев, а хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани.
Солистът на Русенска опера Петър Костов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното Даниела Караиванова ще излезе на сцената като неговата любима Зорница, а Александър Баранов ще изпълни ролята на стария кадия.
Като Осман Бей, или изгубеният брат на Илия, ще видим баритона Александър Крунев, а чорбаджи Радан ще бъде басът Стоян Стоянджов. Като Раданица ще пее мецосопраното Андреана Николова, а басът Момчил Миланов ще изпълни ролята на Отец Матей.

Един от основните елементи в спектакъла е изключително атрактивната хореография, дело на Анна Пампулова.“Луд Гидия” ще бъде представена със специалното участие на ансамбъл „Кукери“.

Exit mobile version