Летище Русе вече е културна ценност от национално значение, чака се инвеститорът

Лeтище Русе бе гласувано да се обяви за „единична недвижима културна ценност“ от „национално значение“ на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, номер 101, от 19.12.2022г., съобщиха от „Докомомо България“ -българската секция на Международната организация за документиране и опазване на архитектурата на модерното движение

Именно организацията предложи преди близо две години сградата да бъде обявена за културно наследство. „От февруари 2021г. активно се занимаваме с популяризиране на архитектурната стойност и автентичност на приемната сграда на аерогарата. Статутът „национално значение“ е огромно постижение. Летище Русе се присъединява към още 5 обекта от периода след 1944г., които притежават това признание. Аерогарата е може би най-яркият пример за чист следвоенен модернизъм и смятаме, че тя е подобаващо отличена. Като културна ценност, летището ще бъде защитено от потенциални пагубни и необосновани намеси в бъдеще. Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено спрямо нея“, заявиха в свое съобщение от „Докомомо България“.

Новият статут на Летище Русе поставя известни въпросителни. Както Русе Медиа писа, има нов инвеститор, който възнамерява да възроди летището, а всяко действие оттук нататък по сградата ще трябва да минава през процедури на съгласуване и одобрение с Министерството на културата, тъй като става дума за паметник от национално значение. Най-вероятно това няма да създаде проблеми, ако сградата се запази в сегашния й вид и се използва за съпътстващи дейности, несвързани директно с полетите, а за самата работа на летището се изгради нова инфраструктура. Това ще стане ясно, когато инвеститорът обяви официално намеренията си, най-вероятно в началото на следващата година.

Exit mobile version