Лекар от Русе: На предела сме, интензивните легла свършват /ВИДЕО/

„На предела на силите си сме. Персоналът навсякъде не достига, не достигат лекари, сестри, поемат се свръхчасове на дежурствата, само да има хора да се грижат за пациентите“, сподели началникът на интензивното отделение на УМБАЛ „Медика-Русе“ д-р Бланш Ангелова. Според новото деление, определено от правителството, Северен централен район, в който е и Русе, е на крачка от четвъртия етап на ковид плана с налагане на локдаун.

В болницата имат 60 ковид легла, от които 46 са интензивни. Във вчерашния ден следобед само три от интензивните бяха свободни. В лечебното заведение обслужват пациенти не само от Русе, а и от целия регион – Свищов, Оряхово, Шумен и др. „В момента в реанимация тежкоболните са 7, които са на изкуствена вентилация, а четирима също са потенциални пациенти за изкуствена вентилация. Борбата е голяма и продължава. При нас за кратко време беше период, в който отделението беше на спокоен режим, но за съжаление нещата вървят с една и съща скорост. Да се надяваме че новият щам ще е по-лек и ще можем да се преборим с него, но не виждам засега промяна в ситуацията“, каза още д-р Ангелова.

99 процента от пациентите в ковид отделението не са ваксинирани. Според д-р Ангелова причината за големия брой заболели е в поведението на българина. „Вижте какъв процент са ваксинирани, проверете как се лекуват, кога търсят лекарска помощ, как прекарват свободното си време, къде ходят, какво правят. Явно, че българинът не е свикнал да спазва мерки, смята, че той е недосегаем до момента, в който се влоши и стигне до болнично лечение. Тогава разбира, че е сгрешил , но като се обърне каруцата, пътищата много“, казва началникът на реанимацията в УМБАЛ „Медика-Русе“.

В лечебното заведение имат затруднения с антикоагулантите, които от една седмица не се осигуряват. Нуждаят се и от допълнителна дихателна апаратура, тъй като освен ковид болни, има реанимация и за „чисти“ болни, които в момента са на 10 легла с 8 апарата. „Иначе медикаменти, желание за работа още не е свършило, кислород имаме. Ръководството има възможност да разкрие още 5 легла, но не повече, нямаме и пространствените възможности и хората, които да се грижат за тях. Но едно легло не прави лечение – правят го лекарства, лекарите и апаратурата“, каза д-р Ангелова.

Exit mobile version