Лекари от УМБАЛ“Канев“ помагат онлайн на пациенти под карантина /ВИДЕО/

Онлайн консултации за карантинирани пациенти въвежда университетската болница „Канев“ в Русе. Специалисти от различни отделения ще преглеждат през специално приложение хора, които не могат да напускат домовете си. Целта е да се облекчи работата на Спешна помощ и спешното отделение в болницата, които изнемогват заради големия брой заразени. Виртуално ще работят инвазивният кардиолог д-р Иво Белколев, ортопедът д-р Стоян Граматиков, съдовият хирург д-р Стоян Генадиев и акушер-гинекологът д-р Ивалина Граматикова.

До решението за прегледи и консултации по интернет се стига заради горчивия опит от пролетта. Тогава много пациенти с хронични заболявания потърсиха късно лекарска помощ, когато състоянието им вече се е влошило.

„Имахме пациенти, които бяха под карантина, при които хроничните съдови заболявания се обостриха  поради страх, поради това, че две седмици загубиха вкъщи, тия хора част от тях стигнаха до ампутация и до сериозни усложнения“, казва д-р Стоян Генадиев, съдов хирург.

Приложението Healee е безплатно и регистрацията е изключително лесна, тъй като е на български език. Следвайки указанията, пациентите ще могат да се свържат с нужния им специалист. Това са кодовете, с които са регистрирани специалистите – Д-р Генадиев (код: 027433), д-р Белколев (код: 378528), д-р Граматикова (код: 440042), д-р Граматиков (код: 530681).

В онлайн консултациите лекарите ще разполагат и с медицинската документация на пациента. Те ще викат линейка при необходимост.

„Стари епикризи, кардиограми, може да ги представи, снимайки и ние да можем да реагираме по този начин да преценим доколко е сериозно това негово заболяване хронично и има ли нужда от допълнително лечение. При нужда се обаждаме се на тел.112, представяме се с името си и колегите реагират много по-адекватно и по-бързо“,  допълва д-р Иво Белколев, инвазивeн кардиолог.

Лекарите споделят, че и в момента има отлив на пациенти поради страх. И предпочитат консултации по телефона.

„Притеснени са въобще да се преглеждат в болници, в медицински центрове, тъй като чуват информациите колко много заразени има. А нашите пациенти на съдова хирургия, на кардиология, това са възрастни хора с много придружаващи заболявания и те са рискова група. Предимно по телефона се лекуваме в днешно време за съжаление. Даже когато се налага преглед, доста хора отказват да дойдат“, казва още д-р Генадиев.

С тази инициатива ще бъдат подкрепени хората, които в момент на изолация нямат право дори да напускат домовете си и по този начин са лишени от възможността да бъдат прегледани и да получат насоки от лекар за здравето им, казват от УМБАЛ „Канев“.

Exit mobile version