Лекари в Русе: Няма да има втора вълна на КОВИД-19, натовариха болниците /ВИДЕО/

Обществото трябва да знае какви са мотивите за всяка една заповед, издадена от здравния министър във връзка с коронавируса. Това е становището на политическа партия АБВ, която организира в Русе медицински форум по проблемите на COVID-19. Лекари и представители на здравеопазването дискутираха проблеми, свързани с епидемията и с последиците за здравната система.
Навременни мерки, след които е настъпил хаос – така представителите на АБВ коментираха в Русе ситуацията с коронавируса в България. Те определиха като противоречиви заповедите на здравния министър и поискаха да се обяви публично кой носи отговорност. Затова са поискали протоколите от заседанията на щаба.
„Защото искаме да знаем мотивите за всяко едно от действията. Защото винаги министър-председателят обясняваше, че действа по предложение на щаба. Не ние, обществото трябва да знае мотивите как щабът сутринта препоръчва да слагаме маски, следобед препоръчва да ги махаме. Или това е самодейност на правителството, да е ясно“, заяви председателят на АБВ Румен Петков.
Задължението болниците да направят по две отделения за болни от коронавирус допълнително ги е натоварило финансово. По време на епидемията те спряха плановия прием и останаха без приходи, увеличавайки дълговете си.
„Болницата, в която аз работя, похарчи 500 000 лв. за оборудване на две такива отделения. Броят на преминалите болни през тези отделения е точно нула. Това натовари допълнително лечебните заведения. И без това се говори колко дългове имат болниците, тези дългове се удвоиха“, коментира неврохирургът доц.Георги Кючуков. Въпреки отшумяването на епидемията, все още много от пациентите се въздържат да постъпват в болница. Според вирусолога доцент Атанас Мангъров опасенията от втора вълна през есента са напразни.
„Поначало тези вируси нямат способността трайно да живеят сред човешката популация. Дори и този вирус да остане, той ще си остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и епидемични взривове“, каза доц.Мангъров.
От АБВ настояват финансовото министерство да помогне на лечебните заведения, които са в затруднена ситуация заради ограниченията по време на коронавируса.

Exit mobile version