Лебеди от целувчено тесто донесоха награда на ученичка от ПГ по туризъм-Русе

Елена Георгиева от 10 Б клас на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе, бе отличена в Националния конкурс „Най-здравословна рецепта за училище 2023 – Бързо, лесно, здравословно и полезно!“. Събитието бе организирано от Сдружение „УСМИВКА“ и Община Бургас, във връзка с Европейския ден за здравословна храна и готвене.

Елена Георгиева, чийто ръководител е Валентина Игнатова, се състезава в категория „Десерти“, където приготви лебеди от целувчено тесто. Условието беше да изпрати снимка и рецепта на кулинарното изделие. Със своята рецепта тя впечатли организаторите и бе наградена заслужено с грамота и книга. Всички отличени рецепти ще бъдат публикувани в безплатна онлайн рецептурна книжка.

Инициативата на Сдружение „Усмивка“ е свързана с идеята да насърчи децата да се радват на здравословно хранене и физически упражнения в училище като добрата инвестиция за тяхното бъдеще. Детското затлъстяване е изключително обезпокоителен проблем, предвид че броят на децата в Европа, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване, нараства с около 400 000 годишно. Освен че страдат от здравословни проблеми като диабет и чернодробни заболявания като малки, децата с наднормено тегло са сериозно застрашени от сърдечни заболявания, рак, високо кръвно налягане, инфаркт и депресия като пораснат.

 

Exit mobile version