Към 16.30 часа: Избирателната активност в община Русе е 23,7%

Избирателната активност към 16.30 часа в община Русе е била 23,7%, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Милена Хинкова. Своето право на глас са упражнили до момента 31 817 избиратели.

Към момента не може да се направи сравнение с активността от местните избори през 2019 г., тъй като тогава тя се е отчитала в 17.30 часа и е била 33,22%. Вероятно до 17.30 часа днес броят на гласоподавателите, които са отишли до секциите, ще се увеличи, тъй като обикновено младите хора гласуват следобед, но не може да се прогнозира колко ще стигнат процентите, каза още Хинкова.

Основният въпрос, който е тревожил избирателите, е разположението на параваните и дали се разкрива тайната на вота. В много от секциите отворът е бил към избирателната комисия и там са дадени указания параванът да се завърти.

Има и няколко сигнала, че комисията вижда за кого е гласувал избирателят. Когато дава бюлетината си за втория печат, тя се отваряла и така се разкривала тайната на вота. На място е установено, че в една от секциите хартията не е сгъната правилно от члена на комисията и е направена корекция за следващите бюлетини.

Постъпили са и няколко сигнала по телефона за агитация от за кандидати за кметове в малките населени места. Засега няма потвърждение за основателността на тези сигнали. В ОИК няма сигнали за купуване на гласове.

Exit mobile version