Към 12 часа: Активността в Русенско е 18,17 %, преди 4 г. – 23,7 % /ВИДЕО/

18,17 % е избирателната активност в Русенско към 12 часа, съобщи председателят на РИК-Русе Милена Хинкова. Най-висока продължава да бъде в община Ценово – 27.90%, а най-ниска в Сливо поле – 15.91%.

В останалите общини активността е следната: Иваново – 21.06%, Борово – 20.12%, Бяла – 19.79%, Две могили – 19.67% и Ветово – 16.65%.

За община Русе активността е 18 %. За сравнение на предишните парламентарни избори през 2017 г. към този час активността за региона е била 23,7%, а за Русе – 21,70 %.

Основният проблем, с който се сблъсква Районната избирателна комисия, е струпването на хора пред избирателните секции. Опашките от чакащи са в коридорите, а избирателите се сърдят, когато ги накарат да чакат навън.

На няколко места има проблеми с машините, по които се работи. Докато се отстраняват, избирателите могат да гласуват с хартиена бюлетина. Има и извършено грубо нарушение при машинното гласуване – избирател е гласувал два пъти, тъй като е обяснил, че при първото гласуване е сбъркал. Това ще доведе до проблем с протоколите накрая.

Тъй като членовете на СИК не са получили указания да отбелязват кой е гласувал машинно, в повечето секции не са го правили в началото на изборния ден. След справка от РИК с Изборния кодекс, е съобщено на комисиите, че трябва да го правят.

Получени са няколко сигнала за нарушения – за подканване на млад човек да гласува машинно, за кмет в близост до избирателни секции, за процеп към кабинката за гласуване. Направени са проверки, като не е констатирано нарушение.

Колкото до сигнала за купуване на гласове, в РИК е получено обаждане, неофициално, че младеж бил продал гласа си за 30 лв. Подробности обаче не били съобщени, а при насочването на подателя към МВР, той заявил, че не е свидетел, а предава чуто от други хора.

 

Exit mobile version