Към 11 часа: 6,28 % е активността в община Русе /ВИДЕО/

6,28 % е избирателната активност в община Русе към 11 часа на втория тур от местните избори, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия-Русе Милена Хинкова. Правото си на глас са упражнили 8455 избиратели от общо 134 565 гласоподаватели. За сравнение на първия тур активността по това време е била 9,98 %, а пред урните са застанали 13 410 избиратели. На местните избори през 2019 г. на втори тур активността също е била по-висока.

Проблеми е имало с три от машините, като при едната, където разписката не се е разпечатала, техникът е сменил ролката и тя е заработила. В други две секции машините така и не са се оправили и там се е преминало изцяло към гласуване с хартиени бюлетини.

При гласуването с машини са се появили три казуса – машината не разпечатва разписката разпечатва я нечетлива или намачкана. След консултация с ЦИК е постановено, че избирателят може да гласува повторно по свой избор на машина или с хартиена бюлетина. Това обаче ще създаде проблеми с попълването на контролите и протоколите, ще има повече оформяне на документация и именно там се очаква да има забавяния при финалната обработка от ОИК.

 

 

Exit mobile version