Кукленият театър отбеляза празника си с премиера и пълен салон

При пълен салон артистите от Държавния куклен театър в Русе представиха снощи премиерата на „Кучето, което…“ по Джани Родари, посветена на Световния ден на кукления театър. Сред гостите бяха зам. областният управител Людмил Христов и кметът Пенчо Милков.

„Кучето, което не е умеело да лае, е история за едно малко кученце, което не може да лае, но и то, като всеки един човек или като всяко едно дете, което търси себе си и начин да се изрази, започва да подражава на хората около него – в случая на животните – петел, кукувици и други, които му казват, че няма нужда да лае, а просто да прави като тях – те си мислят, че знаят как да лаят. Това е проблем, с който всеки един човек се сблъсква в неговото израстване – намира идоли или хора, които по някакъв начин изглеждат повече в неговите очи – започва да ги имитира, но не намира себе си, обезличава се. Когато намериш точния учител, тогава си истински“, коментира Деница Дончева, която снощи направи своя режисьорски дебют на професионална сцена.

Дебютираха и трима артисти – Христина Стоянова, Радинела Тотева и Васил Маринов, а в пиесата участваха още Кремена Станева и Мартин Маринов. Деница обаче е съумяла да направи финала още по-интересен. Учителят на кученцето се явява женско куче. Така се оказва, че то намира освен своя учител и любовта и подкрепата в живота.  Именно приемането в лицето на едно друго себеподобно кученце, което го разбира такова, каквото е, е предпоставката главният герой да се научи да лае. Деница отправя същото послание към всички – „Да приемат себе си, да бъдат себе си – така ще намерят своето изразно средство в живота.“

„Много е приятно да работиш с млади артисти, току-що завършили – целият състав е прекрасен. Ключът е в сплотения екип и всеки допринася от себе си – всеки има нужда да е такъв какъвто е, защото той обогатява екипа. Благодаря на възможността да бъда част от тези екип и на директора Теменуга Хараланова“, каза още Деница Дончева.

Георги и Таня Пасеви имаха удоволствието да се погрижат за куклите и сценографията, а композитор бе Станимир Иванов.

Exit mobile version