Кръгла маса представи работата с деца от малцинствата и уязвимите групи в Борово

Кръгла маса за споделяне на опит и добри практики в рамките на проект „Пъстрокрили славейчета“, изпълняван от Детска градина „Славейче“,  се проведе в читалището в Борово. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ, а събитието беше организирано съвместно със Сдружение БРТИМ – партньор на детската градина с дългогодишен опит  при работата с уязвими групи в Община Борово.

За интересните дейности и участието на децата в проекта разказа ръководителят му Татяна Петрова. Това е първият самостоятелен проект на учебното заведение и в него са включени деца не само от град Борово, но и от филиалите в с. Обретеник и с. Горно Абланово. Гостите имаха възможността да  се докоснат до емоциите на малчуганите, участващи в еко-клубове „Млад градинар“, ателиета „С ръце на майстор“, „Горската аптека“ и „Танцувай с мен“ чрез снимки и видеоклипове. Представените резултати бяха високо оценени, като ръководството на ДГ „Славейче“ бе насърчено да търси възможности за устойчивост и приемственост на дейностите чрез общината и обединеното училище в гр. Борово.

Експерти на Сдружение БРТИМ представиха практически съвети за ефективно взаимодействие с родителската общност. Очертани бяха възможностите за сътрудничество на образователните институции с НПО и представители на местните общности.

По време на дискусия в края на събитието, присъстващите споделиха идеи за бъдещи дейности и партньорства и разказаха за впечатленията си от работата си с деца от уязвимите групи. Подчертана беше ключовата роля на детската градина като място, което формира децата като личности и ги подготвя за бъдещата им роля на ученици.

Ръководителят на проекта покани присъстващите на предстоящите дни на отворените врати в детската градина, за да видят красивите градинки – дело на малките градинари, и на празника на билките по случай Еньовден, за да се насладят на пъстрокрилите славейчета, които ще покажат наученото, ще играят и ще се веселят на открито.

Кръглата маса предизвика голям интерес, като сред участниците бяха директорът на финансиращата институция ЦОИДУЕМ Лало Каменов и Нирен Хасанова – гл. експерт в ЦОИДУЕМ, зам. -кметът на Община Борово Валерия Борисова, общински служители, педагози от учебните заведения в общината, представители на социални услуги, читалищни дейци.

Exit mobile version