Крум Зарков и евродепутатът от БСП Петър Витанов се срещнаха с академичната общност на РУ /ВИДЕО/

Водачът на листата за народни представители на коалиция “БСП за България” в Русе Крум Зарков и неговият колега Петър Витанов – евродепутат от БСП, се срещнаха днес с академичната общност на Русенския университет.

 На срещата присъствах и кандидатите за народни представители от коалиция “БСП за България” Любомир Владимиров, Стефка Караколева, Теодора Евтимова и Ивалинка Цанкова.

Ректорът на РУ “Ангел Кънчев” чл.-кор. проф. Христо Белоев представи дейността на учебното заведение пред присъстващите, като изтъкна, че университетът е модерен и динамично развиващ се образователен център, с иновативни учебни програми, активна международна дейност с над 700 партньори и лидер в Трансграничния Дунавски регион. В Русенски университет се обучават студенти в над 50 бакалавърски програми, над 100 магистърски специалности и 52 докторски програми – всички, акредитирани с високи оценки.

 От своя страна Крум Зарков заяви, че БСП разбира и оценява ролята и значението на Русенския университет за целия регион. Той подчерта, че в програмата си левицата залага на образованието, духовността и културата като базисни предпоставки за развитие на нацията, включително и в икономически план.

“Идеята ни за образователна реформа включва и нов начин на финансиране на учебните заведения, който да не зависи само от броя на учениците или студентите, които се привличат, заяви кандидатът за народен представител.  Университет като Русенския, по нашата нова методика ще бъде финансиран по-добре, като се признае неговата роля, включително и чрез филиалите, които разкрива на определени места. Очевидно е че неговата функция отива далеч над образователната, като има за цел да поддържа и да даде нова жизненост на регионите, които страдат от  тежки проблеми. И това трябва да бъде оценено и подкрепено”, подчерта Зарков.

“Друг важен въпрос в нашата програма е идеята за финансова регионализация и децентрализация на политиките. Ние имаме за цел всички културни и образователни институции, които действат в рамките на една област да бъдат обект на цялостна програма”, каза още Зарков.

 Той допълни, че БСП високо оценява работата на Русенския университет с международните му партньори не само в Европа, но и извън нея. И увери присъстващите, че социалистите са твърдо решение да преминат отвъд констатацията на дадени проблеми, поставени през годините, за да търсят тяхното решаване. “Затова е нужно цялостната политика в сектор Образование да бъде променена, без разбира се да отхвърляме с лека ръка постигнатото до тук, а да надграждаме, за да може Русенски университет да осъществи цялостната си програма”, заключи Зарков.

 Евродепутатът Петър Витанов поздрави академиците за високите резултати на учебното заведение и подчерта, че уважението на БСП към академичната общност и към научните постижения е факт, поради който в русенската листа намират място хора от научните среди, с които не една партия би могла да се гордее.  

“Това което прави Русенският университет е впечатляващо. Аз съм запознат с изключителното равнище на международното сътрудничество, което провежда учебното заведение -111 сключени споразумения с над 31 държави. Това е нещо значимо, но съм сигурен, че заедно можем да работим за подобряване на този резултат, чрез сътрудничество с европейските институции. Вярвам, че европейските депутати биха могли не само да адресират дадени проблеми, но и да търсят начини за тяхното решение. Ще се радвам да бъда от практическа помощ за бъдещо взаимодействие между Русенски университет и европейските институции”, изтъкна Витанов.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!(
Exit mobile version