Крум Зарков: БСП да свика колективните си органи заради вероятните избори

„БСП трябва да свика колективните си органи, за да обсъдим належащите въпроси от политическия дневен ред, в това число много вероятните предстоящи избори.“ Това мнение изрази депутатът от БСП от 19 МИР-Русе Крум Зарков в сутрешния блок на Еuronews Bulgaria.

Дежа-вю

На последния Национален съвет на партията преди половин месец, Зарков в изказване пред форума открои, че партията има спешна нужда от действия за подготовка при предстоящи избори, вместо да повтаря мантрата, че няма да има такива, за да не разочарова хората: „Вие знаете, че летим към катастрофата. А аз знам, че можем да я спрем, катастрофата. Но трябва да се съберем, да спрем да мижим един срещу друг, да спрем да приемаме да ни се сервират неща, които не отговарят на реалностите; да се консолидираме и да направим нужните стъпки. Има какво да кажем и какво да направим. Първият начин за решаване на проблема е неговото назоваване. Имаме нужда от спешна консолидация, мотивация и концентрация при провеждане на нов вот.“

Пред съпартийците си тогава Зарков изрази мнение, че подготовката за подобни избори не е по силите единствено на Националния съвет и че е нужно конгресно заседание, за да се изготви краткосрочен план за действие.

За хартиените бюлетините

Във връзка със запитванията на симпатизанти за инициативата на левицата да върне хартиената бюлетина, Зарков отговори в интервю за местния вестник „Конкурент“: Не бях информиран за тази законодателна инициатива на парламентарната ни група и не я споделям. Десетки часове съм спорил с ГЕРБ и ДПС по този въпрос и днес ние да внесем тяхната отколешна идея за мен е непонятно. Разбира се, машинното гласуване не е панацея и действително притесни някои гласоподаватели. Но ние трябва като партия да положим усилия да им помогнем да преодолеят това притеснение. Чувам, казват ми, „машината отказа възрастен наш член да гласува“ и аз съм много чувствителен към този аргумент. Но какво като гласува с хартия и гласът му не бъде отразен в крайния протокол, защото е надраскан, сбъркан или бюлетината обявена за невалидна? Нали си спомняме броя на невалидните бюлетини отпреди машините, нали не сме забравили инструктажите как се драска с нокът по хартията. И да – такива предложенията правят партията ни непоследователна, а когато си непоследователен по един въпрос, хората спират да те слушат по други.“

Пред Конкурент Зарков  коментира още процесите в БСП, като бе категоричен, че тежките разделителни линии водят до необходимост за промяна, която да консолидира, а не да продължава раздора, „Решенията – БСП да се върне към същността си на социалистическа и прогресивна сила, горда със своите идейни диспути и течения, и ръководена от фигура, която обединява най-ярките им представители“.

Exit mobile version