Кризисните центрове по пътищата в Русенско пазят спомен за комични ситуации /ВИДЕО/

Четири кризисни центъра в Русенско са в готовност да приютят бедстващи хора по пътищата през зимата. Те са единствени в страната и са разкрити по идеята на областния Червен кръст. Центровете са разположени в близост до основните направления от Русе към София, Варна и Силистра и разполагат с всичко необходимо да осигурят комфорт на закъсалите за 2-3 дни. Такива места има в Бъзън, Сливо поле, гара Бяла и Пиргово.

Село Бъзън е първото населено място, където е създаден такъв кризисен център. Избрано е, защото е на пътя Русе-Варна в участък, където редовно се образуват огромни преспи. През годините там са свидетели на различни комични ситуации.

„Още първата ми година като кмет имах удоволствието да си празнувам рождения ден с 12 човека в кризисния център, защото нямаше пътища до селото и имаше много бедстващи, които бяха затрупани, автомобили им бяха закъсали и всички бяха приютени тук. Имали сме и случай, когато бяха настанени девет мъже и една жена и имаше леко сцена на ревност.Тогава хора от екипа на кметството останаха тук да спят заедно с бедстващите, за да се получи някакъв баланс. Обособиха се две стаи – едната в коридора, другата в центъра, за да може семейството да е спокойно, а останалите бедстващи да не се чувстват неудобно“, разказва кметицата на Бъзън Василена Борисова.

Центровете осигуряват най-необходимото за бедстващите– легла, одеяла, отопление и храна. „Имат сухи супи, имат чайове, има кафе,консерви. Така че те могат да си направят нещо топло. Съответно сме предвидили за такива хора, които са вегетарианци, има и за тях постни храни в консерви“, обяснява Татяна Обретенова от БЧК-Русе. Ако в центровете няма достатъчно места, хората, особено с малки деца, се настаняват и по домовете на местните хора. Допълнителните разходи се покриват от БЧК.

Освен в Бъзън кризисни центрове за хора, попаднали в снежния капан на пътищата, има още в Сливо поле, гара Бяла и Пиргово.

Exit mobile version