Крепостна стена от Сексагинта Приста става част от нова сграда в Русе

created by dji camera

Част от крепостната стена на Сексагинта Приста ще бъде експонирана и достъпна за посещения в приземния етаж на новата жилищна сграда, която ще се изгради на ул. „Капитан-лейтенант Евстати Винаров“ № 9 в Русе. В момента там се извършват спасителни археологически разкопки във връзка с инвестиционните намерения за строеж.

Проучва се малък участък във вътрешността на крепостта Сексагинта Приста, изградена в началото на IV век. Вижда се крепостна стена, построена по ръба на естествен хълм. Ниската част пред нея е запълнена в ново време, поради което градежът е запазен на голяма височина – до 4 м над нивото на античния терен. Разкрити са останки от няколко сгради, долепени до крепостната стена през V и VI век. Едната от тях е била складово помещение, до стената на която е открит запазен питос – съд, в който най-често се съхранява зърно.

До момента са открити около 500 находки, 336 от които са монети, едната от които е от XIX век, от далечен Китай. Друга многобройна група предмети е представена от оловни тежести за рибарски мрежи – 62 броя. Сред другите находки са желязно умбо (средна част на щит), бронзова дръжка с две животни, няколко фибули, лампи, брусове, хромели, накити, всичките датирани в периода IV-VI век.

Exit mobile version