„Креативна работилница“ ще развива иновативно обучението в МГ „Баба Тонка“

STEM център „Креативна работилница“ в МГ „Баба Тонка“ отвори официално врати с тържествено откриване. Той е създаден по Национална програма на МОН „Изграждане на училищна СТЕМ среда“ и представлява самостоятелно учебно пространство, в което са обособени шест зони.

Гости на откриването бяха д-р Росица Георгиева, началник на РУО на МОН в Русе, Енчо Енчев – заместник-кмет на Община Русе, Анелия Ангелова, експерт по математика в РУО, директори и заместник-директори на русенски училища. Те бяха посрещнати от Галина Бобева – директор на МГ, в аулата на гимназията, след което посетиха STEM пространството, обновения музей и новосъздадения кабинет по БДП.

Учениците от 11. в клас /профил „Софтуерни и хардуерни науки/ представиха: Препродукция на Пролетното надиграване в МГ „Баба Тонка“, занимания в учебен час по информационни технологии /профилирана подготовка/. Всяка година в навечерието на 6 май – празникът на Русе, в гимназията се провежда фолклорно надиграване между учениците от всички класове. Тази година то ще се проведе на 19 май.

В STEM пространството учениците работят разделени на екипи. На всеки екип беше поставена различна задача: създаване на сториборд, рекламна брошура, векторно лого, рекламен клип на предстоящото събитие. Във фотостудиото друг екип направи снимки на свои съученици, облечени в народни носии, така демонстрира техники на заснемане на кадри в различни операторски планове с различно осветление, усвоени в модул „Мултимедия“ на профилираната подготовка по информационни технологии в 11. клас. Идеята за заниманието е на Диляна Ангелова и Снежана Тодорова, старши учители по информатика и информационни технологии, свързана е с отбелязването на Международния ден на танца.

Ментори на екипите от 11-класници бяха ученици от 12. клас, с ръководител Силвия Йорданова, старши учител по информатика и ИТ, която е част от екипа, разработил проекта за STEM центъра.

„Креативната работилница“ ще бъде използвана за иновативно и проектно – базирано обучение в профилираната подготовка на профилите „Математически“ и „Софтуерни и хардуерни науки, както и за извънкласна дейност. Предвижда се в центъра да бъдат интегрирани предметите информатика, математика, биология и здравно образование, химия, физика и астрономия, география и икономика, история и цивилизация, български език, чужди езици, музика и изобразително изкуство. STEM центърът ще предостави възможност на учениците и за проектно – базирано обучение в профилираната подготовка по всички модули на предметите информационни технологии, информатика, математика и физика и астрономия.

Exit mobile version