Кратка история на мотоциклетите и развитието им през годините

Дори и най-малките деца знаят какво представлява мотоциклетът и често мечтаят да се надпреварват с играчки мотори. Превозното средство, така често обвързвано с рокендрола, кожените дрехи и определен начин на живот, всъщност набира популярност много по-рано и има богата история в развитието си.

Преди да се стигне до спортните и офроуд (off-road) мотоциклети със специални мото гуми, моделите и техните характеристики преминават през различни етапи на развитието си. Затова днес ще се опитаме да съберем цялата история на мотоциклетите в кратка статия, пълна с интересна и полезна информация.

Първият мотоциклет в историята

Предшественикът на първия мотоциклет всъщност е превозно средство, познато на всички нас – колелото. Официалните данни гласят, че германските партньори Готлиб Даймер (инженер и индустриален дизайнер) и Вилхелм Майбах (машинен инженер, автоконструктор и индустриалец) създават първия мотоциклет с двигател с вътрешно горене на газ през 1885 г. с помощта на Николаус Ото (инженер).

Експериментът на германските инженери започва още през 1882 г. като първоначалната им идея била да създадат малък автомобил, но в последствие решили първо да изпробват двигателя като задвижат дървено колело. Първият им опит за задвижването му приключил със запалване на колелото. И така, няколко години по-късно, те поставят основата за последващото развитие на мотоциклетите.

Развитието им в последствие

Началото на масовото производство

Почти 10 години по-късно, през 1894 г., развитието продължава главно в Германия, когато германската компания Hildebrand & Wolfmuller създава официална фабрична производствена линия на превозните средства. Тогава се поражда и името, до ден днешен познато на всички ни. Всъщност думата “мотоциклет” идва от “motor-cycle”, което в буквален превод означава колело, задвижвано от мотор.

Развитие през ранните години

Последват редица събития, които допринасят за модерните мотоциклети, които познаваме днес. През 1895 г. френска циркова група за първи път пренася такова превозно средство в Съединените американски щати, където малко по-късно през същата година американски изобретател успява да развие скорост от 93 км/ч.

1901 г. е считана за зората на мотоциклетите, когато няколко големи производствени бази започват да произвеждат мотоциклети, включително  Indian Motorcycle, Royal Enfield и  Harley-Davidson. Тогава се организират и първите състезания с мотори в света.

Развитие след Втората световна война

След Втората световна война, през 50-те години на XX век, мотоциклетите набират все по-голяма популярност, когато американски ветерани започват да създават мото-клубове. Преди началото на 70-те се появяват и големите японски производители Yamaha, Kawasaki и Suzuki.

През 1969 г., Honda създава и първия мотоциклет с четирицилиндров двигател, който става известен и като “супермотор”. Тази стъпка е последвана от бум в продажбите на този тип превозни средства в Съединените американси щати, като те надвишават 5 милиона от началото до края на 70-те години.

По време на този период популярност набира и рокендролът, като в течение на обстоятелствата мотоциклетите стават символ на този стил, заедно със съпротивлението срещу наложените социални норми и “mainstream” движението.

Развитие през и след 80-те години

80-те години на XX век са ключов период от историята на мотоциклетите, тъй като тогава се появява и първата инжекционна система за гориво, създадена от Honda и Kawasaki. Тя е актуална и до днес.

Преди началото на 2000-ната година се започва работа и върху първия електрически мотоциклет, който носи името “the Lectra”. През първото десетилетие на новия век е разработен и първият хибриден мотор, който намира широко приложение на територията на Индия.

Спортни мотори

Питате се кога са се появили спортните мотори? Първият така наречен спортен мотор е създаден още през 1959 г. от доказалия се в индустрията производител Honda. Тогава те обявяват модела CB92 Benly Super Sport, който създаден с фокус върху усещането за висока скорост и тръпка при шофиране.

Предшественикът на “супермоторът” успявал да развие почти 200 км/ч, а едновременно с това да предостави сравнително комфортно изживяване за шофьора. И до днес някои от най-популярните спортни мотори се произвеждат от японските Honda, Yamaha, Suzuki и Kawasaki, но за индустрията допринасят и други като KTM, Ducati и BMW.

Exit mobile version