Красивата любовна история от древен Иран „Шахнаме: Сказание за Зал“ гостува в Русе

Спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ ще гостува на 29 май в Доходното здание в Русе. Представлението по древния персийски епос на Фердоуси „Шахнаме“ или „Книга на царете“ е една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал, отхвърлен от баща си, отгледан от митичната птица, по-късно реабилитиран, се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява редица политически препятствия.

Актьорът Север Иванов се върна специално за спектакъла след шестмесечна специализация от Ню Йорк, разказват организаторите. Той играе централната роля на Зал и си партнира с Ралица Стоянова. В една от главните роли се превъплъщава и Велислав Павлов.

Преводът на „Шахнаме: Сказание за Зал“ е на Йордан Милев, режисьор и сценична версия – Елена Панайотова, композитор – Николай Иванов (група „Ом“), художник – Юлиян Табаков, хореограф – Росен Михайлов, музика на живо – Марина Великова („Ом“).

Участват още Добрин Досев, Жана Рашева, Васил Ряхов, Росен Михайлов и студентите по актьорско майсторство от НБУ – Веси Методиева, Габриела Ганчева, Йоана Сиракова, Мария Игнатова, Никол Милевска, Михаил Иванов, Никола Куцев, Тони Николов, Павел Събев.

С “Шахнаме” миналата година е открит 40-тият Международен Театрален Фестивал „Фаджр“ в Техеран. Спектакълът има награди АСКЕЕР’22 и ИКАР’22 за авторска музика, номинация АСКЕЕР’22 за костюми, номинация от Столична Община’21 за режисура.

Във фоайето на театъра преди и след спектакъла ще може да разгледате специална изложба на традиционно иранско изкуство, организирана от Ирански културен център.

Спектакълът е реализиран с помощта на Министерство на културата, Столична Община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ, фондация „Етюд“ и се разпространява с подкрепата на НФ „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Exit mobile version