Красен Кралев конкретизира ангажиментите, поети към спортовете в Русе /ВИДЕО/

„Спортните клубове са най-хронично недофинансираната система от българския спорт. След срещите с клубовете в Русе разбрах, че сме на прав път, след като увеличаваме средствата за тях. Аз им обещах, че следващия мандат ще бъдат вдигнати минимум с още 200 процента. Радвам се, че намерихме средства тази година да увеличим двойно парите им, а през миналата – с 30 процента отгоре да ги подпомогнем да се справят с последиците от пандемията“, заяви днес в Русе спортният министър Красен Кралев.

Той коментира, че се е запознал и със състоянието на спортната база, за която е направено много през годините, но има още доста работа. И конкретизира ангажиментите, поети към отделните спортове и клубове от страна на спортното министерство.

Кану-каяк – закупени са лодки за двата клуба „Георги Демирев“ и „Локомотив“-Русе, поет е ангажимент да се изградят нови съблекални и за двата клуба. Мисли се да се направи ново хале за „Локомотив“-Русе, отпуснати са средства и за изграждане на зала за физическа подготовка в Спортното училище, която да се ползва от гребните спортове. Малко по-сложен е проблемът за клуба по гребане, но и там може да се мисли за ново хале, ако общината им даде право за строеж.

Плувните спортове – те ще бъдат приоритет през следващия мандат. За басейна на „Локомотив“-Русе има обещани средства, в момента върви процедура по отпускане на около 60 000 лв. за реконструкция на тръбите и покрива. Министерството е готово финансира реконструкцията на басейна на „Спарки“, ако някой клуб го придобие. Голямата амбиция на Красен Кралев е през следващия мандат да бъде построен нов плувен комплекс в Русе. „По принцип с плувните спортове малко сме изостанали в инфраструктурно отношение. Направихме много за леката атлетика, бокс, борба, щанги през този мандат, крайно време е да обърнем време и на плувните спортове. Русе ни е приоритетен в тази област. Правим проучване какъв точно тип басейн да се изгради – говорим за плувен комплекс, а не само за едно съоръжение“, обясни Красен Кралев.

Газифициране на три обекта – на залата по бокс, която бе реконструирана, на залата за стрелба с лък и на общежитието на Спортното училище. Там има проект от общината, за който спортното министерство е в разговори с кмета. В момента, в който той предостави проекта, веднага ще се отпуснат парите.

„Говорихме с фехтовката за реконструкция на тяхната зала и за закупуване на оборудване, което също ще бъде направено. Говорихме с баскетбола, имат нужда от реконструкция на залата за тренировка, там също можем да се справим. По-сериозен е проблемът с една голяма зала, която е дом на акробатиката и на скоковете с батут. Тя е с голяма площ, там ще са необходими много повече средства, а и ще е малко по-трудно. Ще положим усилия, но трябва да се направи много сериозно проучване и проект и когато вече имаме яснота колко ще струва, тогава можем да коментираме сроковете и годината, когато може да бъде изпълнено. За хандбала също сме поели ангажимент в Мартен да се направи едно ново външно игрище в училище „Отец Паисий“, където да тренират“, обясни Красен Кралев.

Футболът – „Дунав“-Русе е една от емблемите на русенския футбол, там може също да се направи възможното да се подпомогне да се върне там, където му е мястото. „Аз бях много доволен още първата година, когато „Дунав“ влезе в най-високото ниво на професионалния футбол, блестящо представяне, европейски турнири, след това обаче някъде се объркаха нещата. Сега в рамките на възможностите и силите ще се опитаме да намерим хора, които да подпомогнат финансово. Знаете, че една община не можем да я товарим с очакванията да се грижи за футбола, защото е много скъп спорт. Знам, че това е болка на русенци, ще търсим частни инвеститори да подкрепят футбола“, каза още Красен Кралев.

Exit mobile version