Крайбрежната зона готова до юли, проекти донесоха санкции за 4,8 млн.лв. /ВИДЕО/

Финансови корекции в размер на 4,8 млн.лв. има наложени до момента на Община Русе за европейски проекти от програмния период  2014-2020 г., съобщи кметът Пенчо Милков. В сила са влезли 3,7 млн. лева, а друга сума се оспорва пред съда.

Корекциите касаят 20 обществени поръчки по 10 проекта, които са по три различни програми. Причините, които са довели до санкциите, са свързани с оценка на офертите, критерий за подбор на участниците, избор на оценител, предмет на поръчката и др.

За разлика от предишния програмен период, когато контролът е бил предварителен, сега той е последващ и корекциите се налагат от управляващите органи, отпуснали европейските средства. Ако общината не плати парите, които не се признават, тя ще трябва да върне сумата за целия проект.

Кметът Пенчо Милков е назначил независим финансов одит, който ще продължи една година, за да се проверят всички звена.

Корекции, но не финансови, а за отстраняване на недостатъци при изпълнението, са правени и по новоизградената кейова стена. Тя вече е приета с Акт 15, след като комисиите по качеството са установили, че всички предписания са изпълнени. Предстои съоръжението да бъде прието и от държавна комисия.

Зам.-кметът Магдалина Илиева сподели, че крайбрежната зона става много приятна зона за отдих. Тя е готова на 90 % и въпреки че все още част от нея се води строителна площадка, вече се ползва активно от русенци. Ремонтните дейности трябва да приключат през юни и през юли обектът да бъде предаден официално на общината заедно с кейовата стена.

 

Exit mobile version