КОЦ-Русе: Все повече онкозаболявания се откриват в ранен стадий и са лечими /ВИДЕО/

Положителна тенденция за ранно откриване на онкозаболяванията, което ги прави лечими, отчитат в Русе за 2019 г., съобщи управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров. Причините са повишената здравна култура на пациентите, кампаниите за скрининг и по-качествената техника, с която разполага лечебното заведение. Водещи продължават да са ракът на млечната жлеза, на дебелото черво, на матката и шийката, докато в ранната диагностика все още изостава ракът на белия дроб – едва 10 %.

Три са начините за лекарствена терапия, които се използват в модерната онкология, които помагат на пациентите, споделя новото попълнение в КОЦ-Русе д-р Гюнер Солакова, която е медицински онколог. „През последните години преживяемостта нараства благодарение на системната лекарствена терапия. Наред с цитостатичните лекарства, които спират бързото делене на клетките, се използва таргетната терапия, при която молекулите се свързват с определени рецептори и ензими в туморните клетки и ги блокират. При нея обаче в един момент туморът става резистентен и се налага отново да се прибегне до цитостатици. Най-модерното лечение, което обаче се използва основно за меланом и в областта на недребноклетъчния карцином на белия дроб, е имунотерапията. Тя пречи на тумора да потиска имунната система и й помага да го разпознава и да го атакува. Този вид терапия има много добра поносимост и дълготраен ефект. Дори след спирането й, тя продължава да действа. Около 50 % от пациентите отговарят на изискванията за имунотерапията и имат много дълъг период, без да усетят симптоми или напредване на заболяването“, коментира д-р Солакова.

За да се осигури качество на живот на пациентите, е нужно комплексна диагностика и лечение, подчертават лекарите от КОЦ-Русе. Туморните маркери и образната диагностика са важна част от процеса. Тъй като почти няма органоспецифичен туморен маркер, се изследват два, които дават възможност за проследяване на ефекта от лечението, обяснява началникът на Клиничната лаборатория д-р Димитрина Станева. Те обаче не могат да се използват самостоятелно за поставяне на диагноза, нито е препоръчително да се правят по инициатива на пациента, а само след назначение от лекар, тъй като той най-добре знае какво да се изследва.

Образната диагностика помага за ранното откриване на туморите, а в КОЦ-Русе има различни варианти за това, споделя началникът на отделението по Образна диагностика д-р Десислава Генова. Мамографът се използва много активно за профилактика и скринингови изследвания на млечната жлеза, а с 16-срезовия компютърен томограф се проследяват стадиите на заболяванията. За изследванията се използват още графично-скопичен апарат и ултразвук, които помагат за диагностиката на онкозаболяванията.

Exit mobile version