Корнелия Нинова: БСП ще влезе в управлението през парадния вход /ВИДЕО/

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пристигна тази вечер в Русе след напрегнатия политически ден в парламента. Тя имаше среща с членовете на партията заради предстоящите избори за председател на БСП, които ще се проведат на 12 септември. Преди това Нинова разговаря с кмета Пенчо Милков, когото похвали за работата му за Русе. „Най-много ми харесва социалната му политика, грижата за възрастни, за бедни, политиката му по отношение на инфраструктурата, борбата му за големия проблем на Русе – чистотата на въздуха. Помагали сме му и като народен представител, и сега като кмет за осигуряване на тази мобилна станция. Общината изяви желание половината от цената да я плати тя, половината – държавата. Толкова милиони се хвърлят за един ден обиколка на Борисов из цяла България, а в Русе проблемът с въздуха е многогодишен. Една такава инсталация е най-малкото нещо, което можем да гарантираме хората тук“, заяви Корнелия Нинова.

Тя коментира и проекта за нова Конституция, внесен от ГЕРБ. Според нея той е обречен, тъй като няма да се съберат нужните 160 подписа за свикване на Велико Народно събрание. Нинова смята, че следващите пет месеца ще бъдат изгубено време, което е необходимо на управляващите, за да останат на властта.

„Това е изключително вредно за държавата, защото проектът за Конституция е посегателство срещу правовата, социалната и демократичната държава. Знаете нашата позиция – категорично против, за 120-те подписа вече знаете, че няма наши, за 160-те подписа категорично няма да дадем нито един. Освен обаче че печелят време, по същество това е и опит за узаконяване на авторитарната власт“, заяви още Нинова.

Тя коментира и днешната позиция на ДПС, която определи като „твърде интересна“. „Предложението на ДПС за оставка на Борисов, оставка на Радев и експертен кабинет между ГЕРБ и БСП категорично не е приемливо за нас. Четири години отказваме голяма коалиция по много причини – и политически, и морални. Така че на финала на това управление, когато то си отива, и на този модел на управление, срещу който се борим четири години, няма как да станем част от това. Не желаем в последните пет месеца от мандата БСП да влиза във властта през задния вход. Ще влезем през парадния, когато дойдат парламентарните и хората ни изберат“, каза още лидерът на социалистите.

Нинова заяви, че БСП не възнамерява да напусне парламента, докато не бъдат приети текстовете за машинното гласуване. Такова е и мнението на близо 98 на сто от членовете на партията.

„Протестите няма да имат смисъл, ако не гарантираме честността на следващите избори и те отново ги фалшифицират. Не искаме тази енергия на хората на улиците, която е за промяна, просто да пропадне чрез фалшификация. Така че ние ще стоим вътре като гарант за машинното гласуване“, заяви Нинова.

Партията е готова за предсрочни избори, защото има програма за управление – „Визия за България“. На този етап не са обсъждани кандидатдепутатски листи.

Лидерът на БСП заяви, че се надява на 12 септември, когато е прекият избор на нов председател, вътрешните разногласия в партията да приключат и всички да застанат като един зад новоизбрания. „Вътрешните противоречия вредят на образа на партията и затова особено сега в кампанията призовавам всички да свалим малко емоцията, мъжете да успокоят агресията малко и да дадем излаз на емоцията си на 12-ти в урните. По същество прекият избор е най-демократичният избор на председател. Аз се гордея, че го въведох, защото е европейско, защото е модерно“, каза още Корнелия Нинова.

Exit mobile version