Концесионерът на комплекс „Дунав“ слага фотоволтаици и ще продава излишния ток

Концесионерът на спортен комплекс „Дунав“ в Русе е поискал от общината да сключи допълнително споразумение към концесионния договор, за да може да продава ток на ЕРП Север. Причината е, че дружеството концесионер „РДС ИНВЕСТ“ ЕАД възнамерява да постави две фотоволтаични централи за намаляване на разходите в изградените ресторант и хотел в комплекса. Затова се иска одобрението на общинските съветници на предстоящата сесия през април.

Централите с капацитет  50 kW всяка ще бъдат за собствени нужди – да захранват ресторанта и хотела в комплекса. Централата, захранваща ресторанта, е изградена и въведена в експлоатация, като предстои изграждане и въвеждане в експлоатация на втората, която ще захранва хотела. Съобразно техническите параметри на централите са изготвени прогнози за потребяваното количество ел. енергия,  за произведеното количество ел. енергия и за количеството излишна ел. енергия, която се получава при работа на пълен капацитет на съоръженията. Излишната произведена ел. енергия следва да се подава към ЕРП Север, като стойността ѝ по изкупни цени възлиза на около 100-150 лева месечно за всяка централа.

Спазвайки условията на концесионния договор, концесионерът няма право да сключи договор с ЕРП Север за изкупуване на излишната ел енергия, което по себе си води до невъзможността да се използва пълният капацитет на фотоволтаичните централи и налага разходване на допълнителна мощност от мрежата на ЕРП Север за захранване на ресторанта и хотела на територията на спортен комплекс „Дунав“.

Затова кметът предлага Общинският съвет да одобри сключването на допълнително споразумение към концесионния договор, с което да се добави към услугите, които има право да извършва в обектите на концесията, право на концесионера да сключи договори с ЕРП Север за изкупуване на излишната ел. енергия от двете фотоволтаични централи.

 

Exit mobile version