Конкурс търси до 7 думи, вдъхновени от Област Русе, ще бъдат на пилон „Рожен“

Областна администрация – Русе организира конкурс за послание, част от националната инициатива Пилон „Рожен“, която се провежда под патронажа на президента  Румен Радев. Инициативата за изграждане на новия Паметник на Обединението е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение.

В постамента на съоръжението ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“. Мраморната плоча с картата на България ще е с размери 6х3 метра и ще бъде изработена в  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и ще се наредят училището си сред големите дарители в националната кампания „България заслужава!”.

Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размер 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра. В основата на Пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осемте послания. Всяко от тях ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите поколения.

Във връзка с общонационалната инициатива, под егидата на областния управител на Русе Анатоли Станев, стартира конкурс за послание на тема: „От жителите на област Русе днес – за нашите потомци утре!“.

Според регламента всяко послание трябва да бъде оформено като текст, съдържащ до седем думи. Участниците в областния конкурс следва да са свързани физически или емоционално с населените места на територията на област Русе. В инициативата могат да участват организации, отделни граждани и ученици от всички класове и всички учебни заведения – групово или индивидуално. Желателно е посланията да са със специфичен регионален акцент. Предложенията за послание трябва да бъдат изпратени до 20 февруари 2023 година на електронен адрес: governor@ruse.egov.bg или в Информационния център на институцията, намиращ се на площад „Свобода“ 6. В имейла се вписват трите имена на автора, възраст, град, телефон и имейл за обратна връзка. Ако участникът е ученик, се посочва и училище. Тези данни ще бъдат използвани при определяне на победителите, както и за тяхното уведомяване. Всеки участник може да участва с неограничен брой идеи. Позволява се както групово, така и индивидуално участие. При оценяването на предложенията ще бъдат предприети необходимите мерки за защита на личните данни на участниците.

Посланието, което ще бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен“ от името на Русенска област, ще бъде избрано от комисия, председателствана от областния управител Анатоли Станев. Целият регламент на областния конкурс за послание е публикуван на интернет страницата на Областна администрация – Русе и може да бъде прочетен тук: https://ruse.egov.bg/wps/wcm/connect/ruse.egov.bg-3611/949661ea-44e4-4665-8ed5-de282d5e4955/%D0%A0%D0%95%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%A2_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_PPGAHG8009AH20Q7FCOBMT9GG4-949661ea-44e4-4665-8ed5-de282d5e4955-oodrBtU.

 

Exit mobile version