Компресори за въздух – какво трябва да знаем преди покупката

Строителните технологии и машини не стоят на едно място. Всяка година се подобряват стари и се появяват нови инструменти. Такива актуализации не заобиколиха и въздушните инструменти. Всеки производител винаги иска да продаде най-добрия продукт на своя краен потребител. Ето защо, когато избирате компресори за въздух, е важно да набележите целите си, да обърнете внимание на всички технически параметри. Именно познаването на най-добрите характеристики ще ви позволи да направите избора на най-добрия модел за успешна работа. Основни параметри

При избора на битов въздушен компресор основните параметри, на които трябва да обърнете внимание, са:

В допълнение, такива параметри като обема на приемника, размерите, теглото, както и номиналното напрежение, за което е проектиран инструментът, ще играят много важна роля. Ще разгледаме по-подробно всеки от тези параметри и ще ви помогнем да изберете компресор за вашия дом.

Работно налягане

Налягането най-често се измерва в атмосфери, но не е необичайно, когато се изучават технически спецификации, да се срещне стойност на налягането, изразена в барове. Всичко е наред, защото мерните единици са идентични. Тоест 1 бар ще бъде равен на 1 атмосфера. Работното налягане е силата, с която оборудването ще компресира въздуха. Това трябва да се вземе предвид, за да се определи вида на използвания пневматичен инструмент.

Трябва да знаете, че по време на работа налягането в приемника постоянно ще се променя. Например, за компресор с максимално работно налягане от 10 бара, то ще варира от 6 до 10 бара. По принцип не е страшно. Основното е, че налягането съответства на свързания инструмент. Тази точка трябва да се вземе предвид, така че изборът на оборудване да се извършва в съответствие с избора на пневматични инструменти. След това ще разгледаме съответствието на инструмента с компресорното оборудване.

Производителност

За това оборудване производителността е общото количество сгъстен въздух, което то може да изпомпва за 1 минута. Стойността, която обикновено се посочва в паспортите, показва производителността на входа на оборудването. Обикновено се измерва при 20°C. Стойността му може да се промени при промяна на температурата на въздуха. Поради това, когато решавате как да изберете правилния компресор, трябва да направите избор в полза на инструмент, който има марж на производителност от 30-50% в сравнение с този, от който се нуждаете.

Мощност

Мощността се отнася до общия работен потенциал на оборудването. Естествено, колкото по-голяма е мощността на двигателя, толкова по-добре ще се справи със задачите си. Когато разберете кой компресор е по-добър, трябва да знаете, че на практика мощността често е по-малка от изчислената. По време на работа винаги има загуби на мощност. Те възникват поради триене на части и възникване на допълнителни натоварвания. Следователно, за да се компенсират, ще са необходими допълнителни разходи за енергия. Именно за това по време на избора трябва да вземете предвид факта, че използваната мощност всъщност ще бъде по-голяма от посочената в каталога или паспорта на производителя. Съответно е необходимо да изберете компресори за работа с малък марж (до 30%).

Работно напрежение и честота

Оборудването може да бъде трифазно и монофазно. Най-често трифазните модели няма да са подходящи за домашна употреба. Трифазно захранване не се предлага във всеки дом. Тук има само един съвет: трябва да изберете компресор, който да отговаря на вашето домашно напрежение и честота.

Сила на звука на приемника

Ресиверът е метален контейнер, в който се подава сгъстен въздух. Обемът на приемника е посочен в литри. Тук си струва да знаете, че колкото по-голям е вътрешният обем, толкова по-малко пъти ще се изключва инструментът, когато нивото на сгъстения въздух падне до минималните стойности. Но от друга страна, за да напълни напълно приемника, оборудването ще отнеме повече време. Обемът на приемника може да бъде от 5 до 500 литра. Но е необходимо да се вземе предвид следният факт: колкото по-малък е обемът на приемника, толкова по-бързо налягането ще се повиши до максимум и ще падне до минимум. Това също означава, че приемникът ще се включва и изключва по-често. Така че, когато обмисляте кой компресор да изберете за вашия гараж, помислете за закупуване на такъв с по-голям приемник.

Ниво на шум

Без значение какво правите, този инструмент винаги ще си остане шумен инструмент. Понякога това може да попречи, тъй като обикновено шумът достига 85 dB, което е сравнимо с шума от ж.п. Днес, за да намалят количеството, производителите могат да доставят най-добрите си модели със специални шумоизолиращи конструкции, които могат да намалят нивото на шума с до 68 dB. Ето защо, по време на избора, обърнете внимание и на този параметър.

 

 

 

Exit mobile version