Композитор на британското кралско семейство звучи премиерно в Русе /ВИДЕО/

„Меса на децата“ от Джон Рутър ще бъде изпълнена за първи път в България на 30 май

Изключително интригуващ концерт, посветен на 1 юни, ще поднесат три русенски хора заедно със солисти на Русенска филхармония и Държавна опера-Русе. На 30 май от 19 часа в зала „Филхармония“ ще прозвучи първото в България изпълнение на световноизвестната творба „Меса на децата“ от Джон Рутър. Композиторът, който пише за британското кралско семейство, представя произведението си премиерно през 2003 г. в „Карнеги хол“ в Ню Йорк, и то с огромен успех.

Със задачата „Меса на децата“ да бъде изпълнена и в Русе се е заел диригентът Свилен Димитров. Той обединява за първи път заедно на една сцена Смесен хор „Проф.Васил Арнаудов“, хор „Дунавски звуци“ и Детски хор „Дунавски вълни“. Солисти ще бъдат сопраното Мариана Цветкова и баритонът Георги Димитров, а музиката е поверена на инструментален ансамбъл на Русенска филхармония.

Текстът на „Меса на децата“ е много интересен, тъй като включва както канонични латински църковни текстове, така също стихове от английските религиозни поети епископ Томас Кен и Уилям Блейк. Партиите на солистите са изградени върху стихове на Ланселот Ендрюс и Свети Патрик. И докато двата големи хора пеят на латински, децата от „Дунавски вълни“ ще го правят на английски.

„Избрахме да изпълним „Меса на децата“, за да покажем как светът на децата взаимодейства със света на възрастните. Детският хор е основен в това произведение, като той разкрива различни моменти от деня на едно дете – от сутринта, минава през различни състояния и завършва с вечерен химн. Творбата показва как вярата се отразява на детската душа и как изглежда през погледа на едно дете“, сподели диригентът Свилен Димитров.

Диригентът на хор „Дунавски звуци“ Стелияна Димитрова-Хернани, разказа, че работата по месата предизвиква огромен възторг сред всичките й колеги. „Произведението излъчва спокойствие и умиротворение. С него искаме да покажем, че хората трябва да сме като деца – чисти, благоразположени, приемащи и даващи“, каза тя.

За солиста – баритона Георги Димитров, „Меса на децата“ е едно изключително красиво произведение. „Трябва да се случват повече такива качествени неща и да се гледа много повече за истинското изкуство“, сподели певецът.

Exit mobile version