Комитският събор събира патриоти в народни носии в Червена вода

На 11 септември на стадиона в село Червена вода ще се проведе традиционният Комитски събор, съобщиха организаторите. Препоръчително е гостите на събора да бъдат облечени в народни носии.

От 10 часа ще се състои конкурс за най-добро изпълнение на песни за комити и воеводи, представяне на танци, традиции и обичаи. От 11 часа в църквата на селото ще бъде осветено знамето на Червеноводската чета. Ще се почетат жертвата на четниците с панихида, след което шествие ще се отправи към паметника на Тома Кърджиев в центъра на Червена вода. В 13 часа ще се състои официалното откриване на Петия Комитски събор.

„Целите ни са да отдадем почит на Червеноводската чета, като чествания свързани с нея се организират от 2009 г., а от 2017 година прераснаха в събор, който е уникален за региона. Чрез „Комитски събор“ всички заедно ще спомогнем за съхраняването и популяризирането на историческото и културното наследство, занаятите, фолклора и народните ни традиции“, споделиха организаторите от ВМРО-Русе и Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“.

За участие в конкурсите заявка се подава по имейл в срок най-късно до 5 септември. Участниците в конкурса за песен трябва да знаят, че са ограничени с обща продължителност от 10 минути или до 2 песни за своите изпълнения на сцена. За контакти: Деян Стайков – председател на НЧ „Гоце Делчев – 2009“ гр. Русе, тел.: 088 699 6812,  имейл: vmro_rousse@abv.bg. Официална страница на събитието – www.facebook.com/komitskisabor/

 

Exit mobile version