Комисия по жалбите ще посредничи между гражданите и администрацията в Русе /ВИДЕО/

Кметът Пенчо Милков: Нека не политизираме споровете, а да бъдем уважителни един към друг

Нова комисия по жалбите на гражданите бе създадена на днешното заседание на Общинския съвет в Русе. Първоначално тя е трябвало да залегне в проекта за промени в правилника, но тъй като работната група не е постигнала съгласие, се наложи официално предложението да бъде внесено от общинската съветничка Биляна Кирова.

Кирова, която положи клетва в началото на заседанието, заема мястото на зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев. Той бе избран от листата на МК „БСП за България“, но с влизането му в администрацията пълномощията му като общински съветник бяха прекратени.

Биляна Кирова предложи комисията да бъде посредник между общинската  администрация. В хода на разразилата се около час дискусия подкрепящите идеята обясниха, че целта е да има прозрачност и контрол по хода на жалбите на русенци и така на практика се осъществява връзката с гражданското общество. Комисията ще се запознава с оплакванията и въпросите на хората, ще ги насочва към администрацията и ще следи какъв е резултатът. Зад тази теза застанаха основно съветниците от „БСП за България“, „Патриоти-ВМРО“  и „Атака“.

На друго мнение бяха колегите им от ГЕРБ и СДС, които коментираха, че по този начин се удължава пътят на жалбите, които така или иначе са от компетенцията на общината. Комисията би се превърнала в „пощенска кутия“, а резултатът от ефективността на работата й не е ясен.

Наталия Кръстева от ГЕРБ даде алтернативно предложение граждани и НПО да имат право да участват, да се изказват и да дават предложения на заседанията на постоянните комисии. То обаче не бе прието от мнозинството, което одобри първоначалното предложение на създаване на постоянна комисия за жалбите на граждани.

Кметът Пенчо Милков също взе думата в края на заседанието, за изрази своята позиция. „Споровете са изключително полезни, но интелигентността и опитът са пътят по който ги решаваме. Със създаването на комисията взехте мъдро решение, защото това дава свобода на хората да изразят мнението си свободно. Работата ми като кмет с Общинския съвет ще бъде бърза, професионална и изключително уважителна, вратата ми винаги ще бъде отворена за всеки от вас. Нека не политизираме споровете, а да бъдем уважителни един към друг, защото хората вземат пример от нас и ще се държат по същия начин навън. Разчитам на всеки един от вас за съвместна работа“, каза още Пенчо Милков.

По време на заседанието бяха избрани двама зам.-председатели на Общинския съвет – Наталия Кръстева от ГЕРБ и Пламен Рашев от МК „БСП за България“. Обявени бяха и политическите групи с техните председатели: ГЕРБ –Бедрос Пехливанян, МК „БСП за България“ – Иван Иванов, „Патриоти-ВМРО“ – Асен Даскалов, СДС – Елеонора Николова и Станимир Станчев като съпредседатели, „Демократична България – обединение“ – д-р Теодора Константинова. „Атака“ и ДПС имат по двама члена в група, които съответно са и съпредседатели на групата.

Exit mobile version