Комикси правят подвизите на Левски още по-интересни за децата /ВИДЕО/

Комикси, в които главно действащо лице е Апостолът на свободата Васил Левски, представят подвизите му по интересен и вълнуващ начин за децата. Екземпляри от тези ценни издания се пазят в Музея на комикса в Русе, разказва основателят му Стоян Стоянов. Комиксите са любопитни както със сюжетите си, така и с художественото си изпълнение, още повече, че малцина са авторите, които са избрали образа на Дякона за своите творби.

„В българския комикс Левски присъства от 1979 г., когато излиза първият емблематичен брой на списание „Дъга“. В него е първи епизод на разказа в картини „Неуловимият“ по сценарий на Стефан Дичев и с изключително графичния рисунък на Владимир Коновалов. Този епизод се оказва единствен за 42-та броя на списанието, които излизат в продължение на над 10 години. За наша радост преди три години художникът римейква комикса и ние го публикувахме в новия вариант и новото оцветяване в списание „Комикс, илюстрация и карикатура“.  В момента той работи по втори епизод на комикса, където действието се развива в Русе и е свързано с кончината на Ангел Кънчев“, баба Тонка и др. Специалистите казват, че Коновалов рисува най-колоритния, най-точния, най-перфектния графичен портрет на Левски в комикса“, разказва Стоян Стоянов.

В момента се подготвя още един нов комикс от художника Ники Бебенов от София, също посветен на Левски. Той ще бъде в 10 страници и ще бъде по разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие“. Комиксът ще бъде в анимационен стил, тъй като Ники Бебенов е ученик на големия Доньо Донев. Образът на Левски ще бъде представен много интересно и достъпно за учениците, които ще се запознаят с подвизите на Апостола по един нестандартен начин.

Exit mobile version