Колекционери от Русе: Комикс отпреди 40 години предсказва пандемията /ВИДЕО/

Комикс отпреди 40 години предсказва пандемията от коронавирус. Историята в рисунки е била поместена във френското списание „Пиф“ през януари 1979 г., а находката е на колекционери от Русе.
„Един изпуснат вирус“ – така сценаристите са озаглавили приключенията на популярния комиксов герой д-р Жустис, който разследва пандемия в Европа.
„Всички са покосени на легло от Лондон до Москва, от Неапол до Хамбург. И се оказва, че е разработен вирус, който е изпуснат от лаборатория в Лондон. Д-р Жустис лети спешно за Лондон, за да разследва случая, да открие какво се случва“, разказва част от сюжета колекционерът Стоян Стоянов.
Докато преглеждат комикса, той и съидейникът му Николай Маринов откриват поразителни прилики с днешната действителност – върху географската карта на Европа този вирус преобладава върху Северна Италия, полицаите в Лондон са нарисувани с кърпички на лицата, кихат дори гвардейците пред Бъкингамския дворец. .“Това е един своего рода пророчески комикс“, казва Стоян Стоянов.
Необичаен е и финалът на историята. Главният герой побеждава, откривайки ваксината, но болестта го поваля на легло.
„Очевидно е, че тук е търсен моментът на предупреждение към читателя, а не само забавната част, която винаги завършва с един захаросан хепиенд“, казва Николай Маринов.
Колекционерите вярват, че пандемията ще има добър край, а дотогава ще изследват комиксите и за други любопитни съвпадения.

 

 
Exit mobile version