Коледа в Страсбург – магията на празника е навсякъде /ВИДЕО и СНИМКИ/

Да попаднеш в Страсбург в навечерието на Коледа е истинска магия, защото коледният дух е буквално навсякъде – по фасадите на сградите, в светещите украси над улиците, в магазинчетата със собствено произведени артикули и най-вече край къщичките от Коледния базар.

Коледният базар в Страсбург е първият във Франция, като традицията му датира още от далечната 1570 г. Той се смята за най-красивият в страната и неслучайно през 1992 г. е въведен и слоганът „Страсбург, столица на Коледа“. Повечето от щандовете са посветени на занаятите, а за да бъдат част от базара, е необходимо да отговарят на сериозни изисквания относно автентичност и качество на предлаганите продукти.

На базара има всичко – греяно вино с пет подправки, елзаска бира, кулинарни изкушения с канела и джинджифил, традиционни специалитети и много, много коледни играчки и украси, на които е посветен и цял един магазин и където се влиза след чакане на опашка. Между другото, подобно е положението и в магазините, където се продават ръчно направени коледни сладки и хлябове с подправки, бадеми, канела, сушени плодове и какво ли още не.

Основната част на базара е съсредоточена около катедралата на Страсбург, където пък за Рождество Христово е направена диорама от Благата вест за раждането на младенеца до самото тайнство на появата на Божия син.

Преживяването Коледа в Страсбург може да усетите във видеото и снимките.

Exit mobile version