Кои видове цветни метали могат да се рециклират?

Металите спадат към суровините, които могат да се рециклират.  Делят се на два основни типа – цветни и черни.

 

Към цветните спадат злато, мед, никел, олово, алуминий, сребро, калай, цинк, месинг. Станали са популярни с това име, защото са светли или цветно оцветени и съдържат по-малко въглерод от т.н. черни метали, които пък са по-тъмни именно заради въглерода. Най разпространеният от черните метали е желязото.

Цветните метали са предпочитани в индустриален план поради податливостта си на обработка и устойчивостта си към външни влияния. Важно е да подчертаем, че благородните метали също спадат към категорията на цветните.

Как се рециклират цветни метали?

Преди да преминем към процеса на рециклиране, е необходимо да подготвим предоставения материал. Първата стъпка е сортирането по вид и състав с помощта на проведен химичен анализ. Отделените видове се балират и пресоват до получаването на плътна, голяма маса.

 

Цветните метали имат ниска точка на топене и в резултат на това разтапянето им в пещ е лесно изпълнимо. То е основната част от процеса на рециклиране и се прави в електрически, газови или доменни пещи.

Следващата стъпка е електролизата – физико-химичен процес, при който в разтвор преминава ток и предизвиква разделянето на дадено вещество на съставните му части. Разтопеното тяло се формова на листове или пръти, като по този начин става годно за последваща употреба и изработка на нови изделия.

Интересно е, че сплавите, които в състава си имат олово, не попадат в графата на рециклируемите цветни метали.

 

Най-често рециклираните цветни метали са:

75% от всичкия добит алуминий все още циркулира в потребление, а  веднъж добит, той е обработваем на 95-9 процента.

Главното предимство на медта е това, че е има свойствата на проводник и е устойчива към ръжда. Медни продукти, които подлежат на рециклиране, са по̀кривни материали, медни съдове, декорации и др.

Най-разпространените видове са червеният и жълтият месинг, като червеният има по висока пазарна стойност и съставът му е  65% цинк и 35% мед.  Използва се за изработката на тръби, строителни материали, машинни части и музикални инструменти.

Използвани в ежедневието предмети, които подлежат на медно рециклиране, са брави, лампи, ключове, амуниции, автомобили части, хардуер, мебели.

 

Бронзът се използва за производство на струни за  музикални инструменти,  автомобилни и водопроводни части. Намира приложение в произведения на изкуството и декорации за дома. В миналото е бил основен материал за изсичане на монети, а днес можем да го открием и в някои от малките монети на част от съществуващите валути.

 

Защо рециклираното на цветните метали е толкова необходимо?

Рециклираното е по-удачно от директния добив на цветни метали по не малко причини. Директния добив е труден процес, който изразходва огромно количество енергия. След него се отделят и множество вредни емисии във въздуха. Ако разчитаме само и единствено на добив, рискуваме вече употребените цветни метали да бъдат непотребни и захвърлени, а за обратното им разграждане са необходими стотици години.

С помощта на рециклирането спестяваме време, енергия, ресурси и подпомагаме грижата за заобикалящата ни природа.

 

 

Exit mobile version