Книгите в библиотеката в Русе вече се дезинфекцират за 30 секунди с нова UV машина

UV машина за стерилизиране и почистване на книги заработи от днес в Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе. С нея се отстраняват прах, паразити, бактерии и вируси и е подходяща за почистване и дезинфекция на книги преди и след отдаване на читатели, като отговаря на световните изисквания за опазване на културни ценности, съобщиха от културния институт.

Машината намалява драстично времето за стерилизация на книгите, което досега беше в рамките на 72 часа. Това създаваше проблеми на специалистите и читателите, тъй като върнатите екземпляри не можеха да влизат веднага в заемните, а в същото време дезинфекцията им изискваше ръчна обработка и допълнително физическо натоварване на библиотекарите. С новата UV машина за стерилизиране и почистване на книги могат да се дезинфектират по 6 книги само за 30 секунди.

Със закупуването на техниката се създава благоприятна здравословна среда, като се намалява рискът от зараза, в това число и с COVID-19, както на обслужващия служител, така и на потребителите на библиотеката. Машината е осигурена по спечелен проект „Технологични иновации за повишаване на пригодността за заетост на лица с трайни увреждания в условия на COVID-19“ по Националната програма за заетост на хората с увреждания на Асоциацията на хората с увреждания. По проекта предстои и доставка на машина за дезинфекция и почистване на помещенията.

Exit mobile version