Книгата “(Не)познатият Георги Чендов” ще има официална премиера в Русе

Книгата “(Не)познатият Георги Чендов”, посветена на живота на дългогодишния директор на Русенската опера Георги Чендов,  ще бъде представена официално пред русенската общественост на 21 април, четвъртък. Датата не е избрана случайно – тогава се навършват 102 години от рождението му, а събитието ще се състои в Русенската художествена галерия от 17.30 часа.
“(Не)познатият Георги Чендов” включва спомени, интервюта и статии за пътя и делото на един от изтъкнатите дейци на културния живот на Русе през миналия век, събрани и подредени от проф. д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова и д-р Веселина Антонова, завеждащ архива на Държавна опера – Русе.
Русенската опера под ръководството на Георги Чендов достига истински върхове, оценени от цяла културна България.
Тогава идват първите награди, възторжени критики, записи за Златния фонд на Радиото, оценката на специалистите, и най-главното – любовта на публиката, за която Операта в Русе е повод и за гордост.
Защото е азбучна истина, че без опита и уроците на миналото в изкуството е просто невъзможно да се върви напред. А Георги Чендов беше сред градителите на музикален Русе.
Книгата е издадена по проект на Художествената галерия в Русе, с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Община Русе и в партньорство с Държавна опера – Русе.
Exit mobile version