Кметът: С буферния паркинг повече камиони по булевардите не трябва да има /ВИДЕО/

„Нямаше официално изявление за началото на работата на буферния паркинг в Русе, защото това не е място, а процес. Реално бетонната площадка е отворена и очаквам да видя дали системата ще заработи според решението на Общинския съвет. Обнадежден съм, но искам да видя как ще реагират транспортните фирми“, заяви кметът на Русе Пенчо Милков.

Както Русе Медиа писа, паркингът започна да посреща тежкотоварни камиони от вчера следобед. Цената за български камиони от фирми, които имат договор с паркинга, е 15 лв. с ДДС, а за чуждестранни камиони – 25 евро.

Кметът подчерта, че спирането на камионите там е доброволно. Единствено е гарантирана възможността им къде да спрат. „Повече на булеварда камиони не трябва да има. Шофьорите ще трябва да се съобразят с реда, който Русе е създал“, заяви Пенчо Милков.

По отношение на условията на паркинга, той обясни, че всъщност не става дума за две тоалетни, а за две сгради с много тоалетни и бани. Предстои да се изгради и заведение, няма пречка и да се засадят дървета.

От вчера има решение на междуведомствения щаб при недостиг на буферния паркинг, който е с 600 места, камионите да се спират след Гредовия мост откъм София по бул. „България“. Ако и там не стигне мястото, остава вариантът за 2 км буфер на бул. „България“.

Общината вече получи 1 млн.лв. при подписване на договора с „Тир паркинг Русе“ и всяка година ще получава по 600 000 лв., без значение колко камиона са ползвали съоръжението. То е дадено за 30 години, а след това става общинска собственост. В съседство ще бъде общинският паркинг за 75 камиона, който се прави с 3 млн.лв. от държавата.

 

Exit mobile version