Кметът Пенчо Милков ще сформира публична комисия за въздуха в Русе

Временна анкетна комисия по проблемите на чистотата на въздуха ще поиска новият кмет на Русе Пенчо Милков. Той ще предложи тя да бъде сформирана от Общинския съвет с участието на общински съветници и експерти, а заседанията й да бъдат публични пред обществеността.

Намеренията за новата комисия са провокирани от жалбата за качеството на атмосферния въздух в град Русе, която е получил от граждани. Документът е изпратен също до Европейския парламент и до още няколко български институции. „Комисията ще събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха и ще изслуша всички компетентни органи и заинтересовани граждани, които искат да направят изявление. При необходимост ще покани национални и международни експерти. Подобно на Кръглата маса от 1990 година в София се надявам Временната анкетна комисия в Русе да стане орган и символ на гражданската активност и да постигне исторически успех“, заявява Пенчо Милков.

Кметът се ангажира лично да изпрати получената жалба до българските депутати в Европейския парламент, като ще настоява да бъде информиран за действията, които ще бъдат предприети.

„Гражданите на Русе трябва да знаят истината за замърсителите на въздуха и мерките срещу тях. Както ви обещах, проблемът вече заема голяма част от работното ми време. В момента преглеждам наличната информация. Желанието ми е всички активни и заинтересовани русенци да се включат в Комисията заедно с експертите и общинските съветници“, коментира позицията си Пенчо Милков.

Exit mobile version