Кметът Пенчо Милков иска паралелки с румънски език в училищата в Русе

Да се разкрият паралелки с изучаване на румънски език в училищата в Русе иска кметът Пенчо Милков. Той сподели тази своя идея с председателя на молдовския район Тараклия Иван Паслар, който имаше работни срещи с градоначалника, областния управител Галин Григоров и ректора на Русенския университет проф.Христо Белоев.

Идеята всъщност е много добра, тъй като близостта на Русе с Румъния предполага познаване на езика за по-лесно общуване между съседните народи. Както е известно, Букурещ е предпочитан от много русенци и за пазаруване, и за развлечения, и за културни прояви. В момента в русенските училища се изучават различни езици – английски, немски, руски, френски, испански, китайски и японски, но липсва румънският.

За да се реализира тази идея са необходими преподаватели, които биха могли да дойдат от Молдова. „Ще осигурим необходимите условия за желаещите учители от Тараклия да дойдат тук и да учат децата на Русе“ каза на срещата Пенчо Милков.

Кметът има желание да се разшири сътрудничеството с Тараклия. „Пред нас стоят задачи като осигуряване на възможности на хора от българските общности да намерят своята реализация на територията на Община Русе. Ние имаме нужда да познаваме хора от Тараклия , които искат да работят в България, защо не и в Русе“, заяви още Пенчо Милков.

Връзките с Тараклия тепърва ще се задълбочават, тъй като през пролетта ще завърши процесът по трансформиране на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет. Това означава, че от новата учебна година 2020/2021 РУ „Ангел Кънчев“ ще може да извършва прием на нови студенти и на територията на Молдова.

Областният управител Галин Григоров и Иван Паслар са обсъдили възможностите за организиране и провеждане на съвместни научни, културни и спортни инициативи между област Русе и район Тараклия. Специално внимание ще бъде обърнато и на съхраняването и предаването на българската памет. В тази връзка с подкрепата на областния управител ще бъде организирано изпращане на български документални и исторически книги, които ще бъдат достъпни в местните училища и читалища. Акцент ще бъде поставен и върху инвестиционния профил на Русе и региона, както и върху възможностите, които предлага като туристическа дестинация.

Exit mobile version