Кметът отново внася промени в Наредбата за подпомагане на многодетни семейства

Промени в Наредба № 21 за реда, начина и условията за отпускане на еднократна финансова помощ на граждани от бюджета на община Русе отново е внесъл кметът Пенчо Милков. Текстовете трябваше да се гледат на сесията през юли, но бяха отложени за преработка.

Действително има предложения, които бяха включени в първия вариант, но сега са отпаднали. Това са създаването на регистър на многодетните семейства, както и създаване на нова награда „Знак за новородено“, която да се връчва на майката. Други текстове са прецизирани.

Идеите, заложени в предложенията за промени, са от работната група, създадена в края на миналата година за мерки за подпомагане на многодетни семейства.

От административните услуги, които извършва отдел „Гражданско състояние“ с най-голяма стойност за многодетните семейства е таксата за адресна регистрация, тъй като промяната на постоянен или настоящ адрес на родител води до задължителна промяна на адреса и на малолетните и непълнолетните деца на такива семейства. Таксата за тази административната услуга, със срок 3 дни е в размер на 5 лв., т.е. за семейство с 3 или повече деца се формира заплащане от минимум 15 лв. В тази връзка, предложението е при извършване на промяна на адресна регистрация на такива семейства, децата да бъдат освободени от заплащане на таксата.

Обсъдени и приети са предложения за въвеждане на намаления или освобождаване от заплащане на билети за концерти в рамките на МФ „Мартенски музикални дни“, съответно за придружител от многодетно семейство се предлага отстъпка от 50%, а за децата от многодетни семейства – входът да бъде свободен. Предлага се 50% намаление за членовете на многодетните семейства от всички такси при посещение на музеите от многодетни семейства. Държавна опера Русе и Държавен куклен театър също са изразили готовност за въвеждане на облекчения за членовете на многодетните семейства, като е обърнато внимание за въпроса за удостоверяване на правопораждащото обстоятелство.

В тази връзка, комисията единодушно е взела решение за издаване на Удостоверение за многодетно семейство от отдел „Административно обслужване“ с данни за малолетните и непълнолетните деца, като документът е със срок до 1 година. С това удостоверение правоимащите лица ще могат да се легитимират като такива при ползване на съответното облекчение.

По изискана информация от дирекция „Социално подпомагане“ за броя на семействата с повече от две деца в община Русе е предоставен списък за 423 бр. многодетни майки в община Русе. Броят на семействата е променлив и към настоящият момент може да е различен от посочения.

С настоящото предложение се правят и няколко изменения на Наредба № 21 за реда, начина и условията за отпускане на еднократна финансова помощ на граждани от бюджета на община Русе, които имат за цел да преодолеят неясноти и трудности, срещани при прилагането на нормативния акт касателно предоставяне на помощта за новородените деца. Непосочването в разпоредбите на чл. 2, т. 2 и  чл. 14а, че помощта се предоставя само за второ дете и близнаци предизвиква въпроси от страна на родителите извън обхвата на наредбата, което може да се избегне с допълнения в текстовете на тези разпоредби. Комисията е взела решение, съгласно чл.12а, ал.3, т. 4, да се уточни че помощта да се получава от майката, предвид немалкото случаи на съжителства, при които бащата на се интересува от детето.Въвежда се и изискване заявителите да прилагат  декларация за съгласие за обработване на лични данни.

На среща на приемните родители с кмета, те споделиха необходимостта от увеличаване на финансовите средства за почивка с дете. Увеличаването е необходимо предвид факта, че сумата не е променяна повече от 5 години и по данни на родителите сумата от 300 лв. е крайно недостатъчна. За стимулиране качественото обгрижване на децата, настанени в приемни семейства е необходимо сумата да се увеличи двойно – на 600 лв. Към момента има настанени деца в 13 приемни родители, от които половината имат възможност да заведат децата на почивка, предвид техните сериозни здравословни проблеми.

За приемните семейства няма да е необходимо увеличаване на финансовите средства, тъй като планираните за 2023 г., 9 900 лв. ще бъдат достатъчни.

Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт е 30 дни, считано от публикуването му на интернет страницата на Общински съвет – Русе.

Exit mobile version