Кметът: Отказваме леярна в Русе, за новия завод – не знаем нищо/ВИДЕО/

Две нови производства в Русе станаха повод кметът Пенчо Милков да даде извънредна пресконференция. Основната тема бе инвестиционното намерение за леярна от испанската фирма „Метал Фусион“, допълнена от разяснения относно бъдещия завод за производство на балони и презервативи.

Община Русе е дала отрицателно становище за изграждането на леярната, в която трябваше да се произвеждат детайли от въглеродна и неръждаема стомана чрез топене на скрап от черни метали. При това производство се отделят амини и фенол, а нормите на тези вещества не са регулирани в законодателството и не подлежат на замервания, което е и основният аргумент за отказа.

„Не е вярно, че община Русе е знаела от месеци какво ще се извършва на този терен. На терена се извършваха строително-монтажни работи, без да сме наясно какво ще има там. Веднага сме изпратили „Незаконно строителство“ и хората, които сме установили, имаха актове. След като сме получили инвестиционното намерение, след като сме съобразили получената информация от РИОСВ и РЗИ-Русе, и след като направихме искане до фирмата да предвиди непрекъснат мониторинг, както и станция за въздуха, на което получихме отрицателен отговор, вчера съм подписал отрицателно становище да има такова производство в Русе. Това промишлено производство, дори да се предвидят всички законови средства за пречистване на въздуха, потенциално може да изхвърля вещества, които замърсяват околната среда, и да е източник на неприятни миризми. Надявам се РИОСВ-Русе да се съобразят с това, преди да се произнесат окончателно. На документи никой не е замърсител, но Русе има право да се произнесе какви производства иска да има на собствена територия“, заяви Пенчо Милков.

Той прикани гражданите на Русе за активно участие в общественото обсъждане, което ще се състои на 14 юни, понеделник, от 17 часа в сградата на ул.“Олимпи Панов“ /ТСУ/.

Кметът определи като „спекулации“ публикацията, в която се твърди, че общината е знаела за изграждането на завода за латексови изделия – балони, ръкавици и презервативи.

„Всяко намерение за промишлено предприятие съм казал, че ще минава през комисията по околна среда и ще изразяваме становище по него. До момента за тази зона няма постъпил документ, който да казва , че там ще има завод или някакво производство. Има обаче изкоп и там отново е изпратено „Незаконно строителство“, извършена е проверка и са съставени актове. Ако някой знае, че там ще има завод, аз не съм в известност и в общината такива документи не са внесени“, заяви той.

На въпроса как така общината не е информирана, след като на 27 май на сайта им има съобщение за инвестиционното намерение и искането за ОВОС, кметът отговори, че няма преписка с фирмата. „Ние нямаме с преписка, както с „Метал Фусион“. Може да има искане за ОВОС, но процедурата не е стигнала до мен. Няма внесена документация в общината. Няма до момента експертна оценка по този въпрос“, заяви той.

Зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева обясни, че е научила от Русе Медиа за дейностите, които се извършват на терена. След две направени проверки е установено, че на два имота на фирмата собственик има земно-изкопни работи. С днешна дата има издаден констативен акт на база на протоколите от проверките и получените документи от фирмата, предстои издаване на наказателно постановление, което ще определи размера на паричната санкция.

Exit mobile version