Кметът на Русе се срещна с ректора на Университета по традиционна монголска медицина

Кметът Пенчо Милков посрещна днес ректора на монголския университет Otoch Manranba проф. д-р Камба Лама Нацагдорж. Той е един от най-почитаните духовни водачи в Монголия и гостува в България по покана на посолството на Монголия и на Русенския университет „Ангел Кънчев“. На срещата присъстваха още почетният консул на Монголия в Русе хонор. проф. д-р Камен Милков и адм. директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова.

Видният учен е духовен лидер, лечител и създател на центъра Манба Дацан в столицата Улан Батор, който включва болница, манастир, фармацевтична фабрика и университет по традиционна монголска медицина. Самото име на центъра, в превод „Мanba“ – лекар и “Datsan” – обучителен център, показва същността на този тип медицина – постигане на добро здраве чрез обръщане към ума на човек и поддържане на силна връзка с природата. Според Камба Лама Нацагдорж лекуването на душата и тялото може да стане чрез любов, с добро сърце и състрадателност, а не със силно его.

„Вие носите едно богатство, което може да остане затворено, както е било хиляди години, но мисията Ви е по-висша, защото дава възможност на човечеството да се докосне до монголската традиционна медицина“, приветства го кметът.

Според ректора дълго време това знание е било достъпно само за тесен кръг от хора, което го е накарало да се посвети на разпространението и развитието му за един по-добър свят.

Преди повече от 6 години при посещение на представители на Лечебни заведения „Медика“ в Университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор е изготвен тристранен договор между Русенския университет, Университета по традиционна монголска медицина „Otoch Manramba“ и „Медика”. Установено е дългосрочно сътрудничество. Досега в рамките на договора са направени три дългосрочни обмена на специалисти между България и Монголия. По време на обученията и стажовете медиците са обменили опит и добри практики, които вече са внедрени в лечебно-възстановителния процес.

„С продължителни и целенасочени усилия вие придавате истински смисъл на думата „партньорство“ и носите добавена стойност за пациентите си“, обърна се кметът към Алисе Муртезова.

Сътрудничеството между страните е подкрепено от посолството на Монголия.

 

 

Exit mobile version