Кметът на Русе: Настоявам за отговор до часове от държавата за промишленото замърсяване

Кметът на Русе Пенчо Милков е подготвил писмо до Министерския съвет, до министъра на околната вода и водите, до РИОСВ-Русе и до областния управител, с което настоява до часове да бъдат предприети мерки за установяване на източника на промишлено замърсяване в Русе. Това стана ясно от негово изказване по време на извънредната сесия на Общинския съвет.

„Вчера и онзи ден основна тема бяха баржите, с които румънската страна не може да се справи просто да ги изтегли. Вчера бях в Гюргево заедно с нашия посланик в Румъния по този въпрос. Сега сме изправени отново пред миризми, които според мен очевадно имат промишлен характер – нито има печки, които горят, нито на ТИРове ни мирише. Мирише ни на промишлено замърсяване.

Действията трябва да бъдат предприети веднага“, заяви Пенчо Милков.

Той настоява отговорните държавни институции да дадат с публични изявления информация кой е източникът на промишлено замърсяване. „Русенци се сдобиват със станции, правят разходи, дооборудват станции – не мисля, че това трябва да е техен /общински/ разход. Въпреки това русенци го правим. Искаме действия до часове и информация пред всички кой е източникът на тази задушлива миризма, обхванала града в последните часове и дни“, каза още кметът на Русе.

 

Exit mobile version