Кметът на Бяла направи отчет за 2022 г. и набеляза приоритетите за 2023-а /ВИДЕО/

Кметът на Община Бяла Димитър Славов направи публичен отчет за свършеното през 2022 г. пред жителите на общината, които се събраха в петък вечерта в салона на читалище „Трудолюбие 1884“.  Славов представи свършеното през годината и набеляза приоритетите пред администрацията за 2023 г. Традицията на публичните отчети бе въведена от Димитър Славов от първата му година като кмет, защото, по думите му, „гледайки хората в очите, знаеш, че си обещал нещо и трябва да го изпълниш“.

Кметът сподели, че 2022 г. е била трудна година, но въпреки това общината за втора година е успяла да ремонтира улици в малките населени места. Той припомни, в Полско Косово например от 40 години улиците не са били виждали асфалт.

Сред важните инфраструктурни проекти е ремонтът на т.нар.беленско дере на река Беленска. То ще е приоритет и тази година, като прочистването и изграждането е било съпътствано с много труд и усилия. След разчистването Басейнова дирекция ще разреши вече то да се покрие и да участъкът да стане модерен като в Хасково и Плевен.

В сферата на културата голямата гордост е Арт центърът в кв.“Гара Бяла“, в който е галерията с восъчните фигури и киното. Димитър Славов отчете, че за 2022 г. са продадени над 4100 билети за кино, а восъчните фигури са видени от над 7600 посетители, от които 6000 гости на града.

Продължава и традицията на летните вечери на басейна, където също има голяма посещаемост, а хората се радват на рок групи, фолклорни изпълнители и др.

През 2023 г. отново ще го има и Беленското хоро, което бе организирано за първи път през миналата година от читалището в Бяла и клуб „Фламинго Етно“.

В спорта успехите са за хандбала и кикбокса, където жените на ХК „Бяла“ спечелиха три титли и участваха в евротурнирите, а СК „Минотавър“ бе в основата на турнира по кикбокс за Купата на Св. Георги. Турнирът ще го има отново и тази година.

През 2023 г. най-после започва дълго чаканият ремонт и реставрацията на емблемата на Бяла – моста на Колю Фичето. На 11 януари стартираха реални строителни процеси и проектът се изпълнява.

Другото важно нещо, което предстои през годината, е тотален ремонт на центъра на Бяла. Той ще започне през май, след като приключи панаирът по Гергьовден, а целта е централната част на Бяла да стане още по-красива и модерна.

Ще продължат и ремонтите на улиците в малките населени места.

Сред приоритетите е грижата за младите хора. Кметът припомни, че по Коледа е оставил Бяла без нощно заведение заради проблемите, свързани с поведението на младежите през нощта. Общината е обмисляла варианти да направи подобно заведение в общинска сграда, но заради нападки, че така се убива частната инициатива, за момента вероятно ще се направи само младежки клуб. Въпреки това кметът смята да направи допитване до жителите на Бяла, като припомни, че именно общината направи басейна и киното, а не частният бизнес.

„Моето желание през годините е било да променим Бяла. Жителите на Гара Бяла например никога не са си представяли, че ще имат църква, кино, басейн, или че ще има модерна зала и републикански шампиони. Но ние сграбчвахме всяка една възможност и с много желание и много труд смея да кажа, че променихме Бяла“, каза Димитър Славов. Той благодари на целия си екип, с който са успели заедно да направят най-доброто за града и общината.

 

Exit mobile version