Кметът на Бяла: Бетонът укрепва моста на Колю Фичето в частта, която не е оригинална

Кметът на Бяла Димитър Славов обясни пред общинските съветници какво се случва с проекта за реставрация на моста на Колю Фичето във връзка с обществения интерес защо се излива бетон в една от колоните. Славов припомни, че това е в частта на съоръжението, която не е оригиналът на моста, а е построена през 20-те години на 20 век.

При голямо наводнение през 1897 г. някои стълбове в западната част на моста не са издържали и на тяхно място е било изградено ново бетонно продължение през 1923 г. В тази неавтентична част е излят укрепващия бетон. Ако не се извършат всички тези дейности, мостът реално може да се срути. Освен това ще се разшири пътното платно до оригиналните 9 метра, а не както е сега – малко над 6 метра.

Мостът на Колю Фичето е национално културно наследство, така че проектът на община Бяла е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство.

По частта, строена от Колю Фичето, ще работят само реставратори. За проекта за реставрация има допълнителна проверка от Фонда за градско развитие, в което участва архитектурен колектив от 37 души.

През следващата седмица се очаква в Бяла да дойдат специалисти, които да направят отново разяснения по проекта. Той трябва да приключи през 2024 г.

Exit mobile version