Кметът критикува пожарната – отказвала в първите часове да гаси сметището /ВИДЕО/

Общината е глобила оператора с 1500 лв., причините за пожара не са ясни

Подробности около пожара на русенското сметище бяха изнесени на днешното заседание на Общинския съвет след питане на съветника от ВМРО Иво Пазарджиев. Според зам.-кмета Наталия Кръстева  причините за пожара не са ясни, но най-вероятно незагасена жар, попаднала в контейнер и оттам на депото за отпадъци, е предизвикала запалването на метана, който се отделя при гниенето. За да се избегне в бъдеще подобен инцидент, ще се предприемат мерки да не се изхвърля неизгасена жар в съдовете за битови отпадъци. Изпратени са писма до сметосъбиращите фирми да информират и сигнализират при констатации на нарушения за жар в контейнерите. Санкцията, която е наложена на оператора на сметището, е в размер на 1500лева.

От страна на оператора на депото фирма „Берус Мел“, изказване направи общинският съветник Мирослав Славчев, който изнесе детайли по отношение на дейността на сметището и справянето с критичната ситуация. Стана ясно, че операторът, не е имал нито санкции, нито предписания от контролните органи във връзка с депонирането, напръстяването и обезопасяването на терена. При самия пожар и овладяването му са били необходими близо 70 000 лева допълнителни средства и твърденията , че това може да е било предизвикано в интерес на оператора, не е вярно. Този пожар е донесъл повече проблеми и щети за фирмата, отколкото някакви ползи. По данни на сметосъбиращата фирма, в България за 2018 година са възникнали подобни пожари в 12 депа.

Кметът на Русе Пламен Стоилов взе думата и обясни, че санкцията по договор с оператора е с максимален размер 500 лева и  че твърденията за липса на щети не е вярна. „Това създаде масови настроения и психози сред гражданите, и то по тема, която е изключително болезнена и изключително чувствителна за русенци, включително и за мен – чистотата на атмосферния въздух. Така че това безобразие, което се допусна за мен, няма как да не е човешка грешка“, заяви Стоилов.

Стана ясно, че заради избухналия преди няколко години голям пожар в депото, всеки месец са извършвани проверки, но нарушения  не са били констатирани. Въпреки че сегашният пожар като размер е бил по-малък от първия, всъщност е бил доста по тежък, защото е горял и в дълбочина. Така на практика депото повече е пушело, отколкото горяло.

Критика от кмета Стоилов, бе отправена към пожарната във връзка с действията от тяхна страна при конкретната възникнала ситуация. „Не знам защо има държавни институции, чието задължение е да реагират в такива ситуации. Лично за мен те реагираха супер непрофесионално – визирам пожарната.“

Подробности за критиките и оценката за действията им, както и изказването на кмета по темата, можете да чуете във видеото.

Exit mobile version