Кметът и екипът му отчетоха: За 8 години изпълнихме програмата си „Да възродим Русе“ /ВИДЕО/

За двата мандата и последните осем години от 2011 до 2019 г. изпълнихме в пълен обем програмата си „Да възродим Русе“, отчетоха на последната си пресконференция кметът Пламен Стоилов и неговият екип. За този период са изпълнени 422 инфракструктурни проекта и са привлечени 500 млн.лв.

Именно промяната на инфраструктурата бе определена като един от основните акценти в работата на общината. Обновена бе централната градска част и пешеходната зона, свързваща стария и новия център на Русе. Музейният комплекс бе определен като най-модерният у нас, като за това заслуга има и директорът на Регионалния исторически музей проф.Николай Ненов. Сега се извършва реконструкция и на Пантеона на възрожденците. Възстановяването след 42 години на съборения храм „Всех Святих“ също е сред едно от нещата, които екипът определя като едно от важните за Русе.

Красивата градска среда е осигурена с разширяването на зоните за разходка и отдих, сред които са новата панорамна площадка на „Левента“ и Розариумът в Парка на младежта.

По отношение на транспорта като развитие се отчитат 14-те км велоалеи, кръговите кръстовища на „Чипровци“ и „Шипка“, свързването на кв.“Родина“ с централната градска част чрез пробива „Кауфланд“. Кръговото кръстовище до зала „Арена“ дава възможност за безопасно преминаване на пешеходци и велосипедисти. В ход е реконструкцията на ул.“Потсдам“, която ще стига до КАТ.

Бул.“Придунавски“ бе определен като едно от постиженията, заедно с панорамния тротоар до Топлата вода, а по-нататък се предвижда да стига и до бившия Мол. В бюджета са осигурени средства булевардът да бъде довършен до Музея на транспорта.

Кейовата стена, улиците, които водят към реката, както и новите пасарелки са част от работата по обръщане на Русе с лице към Дунава. Предстои догодина да се завърши крайбрежната алея с детски площадки, сцени на открито.

Градският транспорт трябва да се управлява от общината и първата крачка вече е направена. Той ще се превръща в екологичен, като вече е осигурено безвъзмездното финансиране за закупуване на 20 електробуса и 15 нови тролейбуса. Това е и част от програмата за подобряване на чистотата на въздуха, в която се предвижда преминаване на близо 1500 домакинства от печки на твърдо гориво на алтернативно отопление, поставяне на две автоматични станции за мониторинг на въздуха, поставяне на 50 електростатични филтъра на сгради, които се отопляват на твърдо гориво.

70 % от ремонта на улиците в града вече е завършен, като качеството им е такова, каквото трябва да бъде. Фирмите са връщани да поправят там, където не е изпълнено добре, заяви кметът Пламен Стоилов. Няма приета лошо изпълнена работа, няма асфалт, дебел колкото дъвка, бе категоричен той. Точно заради забавени проекти е бил уволнен зам.-кметът Димитър Наков, намекна Стоилов.

Като плюс бяха отчетени обновените над 250 детски площадки, обновените 7 детски градини и 10 училища, 10 пъти намаляване на бездомните кучета и санирането на 95 многофамилни жилищни сгради в Русе и Мартен. Като един от знаковите успехи бе определено отварянето на многофункционалната спортна зала след 40 години чакане, в която гостуват световни звезди и се провеждат състезания като Световното първенство по волейбол.

25 млн.лв са дадени за култура, а фондация „Русе –град на свободния дух“ категорично трябва да бъде запазена според кметския екип. Общината е и първа в страната по брой на социални услуги – 42.

Програмата за развитие на малките населени места е подкрепена с 4 млн.лв., като са реализирани 80 проекти и са ремонтирани улици с 2 млн.лв. Желанието е да се удвоят парите в тази посока.

Бюджетът, който е осигурен за 2020 г., е над 150 млн.лв., докато преди 8 години е бил едва 94 млн.лв. „Оставяме една подредена и финансово стабилна община, която е добро място за инвестиции. В момента продължава реализирането на проекти за 230 млн.лв.“, обобщи кметът Стоилов.

Exit mobile version