Кметът за тировете: До изграждането на буферен паркинг камионите да спират извън Русе

Проблемите с трафика на тирове на територията на Русе и рехабилитацията на ВиК мрежата бяха обсъдени снощи на среща в зала „Европа“ в Доходното здание. Събитието бе организирано от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, като в него се включиха областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, заместниците му Димитър Недев и Магдалина Илиева, представители на териториалните структури на МВР и Гранична полиция, общински съветници и граждани.

Кметът Пенчо Милков обясни подробно какво е направено до момента и какви са проблемите, с които се сблъскват институциите и общината. Той припомни, че от януари на камионите, чието време изтича и трябва да спрат за почивка, се дава разрешение да продължават, но тъй като „Автомобилна администрация не работи през нощта и събота и неделя, тогава е най-тежката ситуация. Идеята за решаване на проблема с буферен паркинг е на общината, откъдето има и непрекъсната атака към държавата част от таксите на Дунав мост да остават в Русе.

„Когато станах кмет, бе отворена поръчката за изграждане на магистралата Русе-Велико Търново и това правеше безсмислено изграждането на такъв буферен паркинг. Но стана ясно, че магистралата скоро няма да стане и започнахме процедурите за 160 дка имот на бул.“България“ след отбивката за Николово. Държавата осигури 3 млн. лв., което е едва 10 % от парите за година, които идват от таксите. И трайното решение е не просто да приберем камионите, а общината да печели от това. Изработен е вече подробен устройствен план, като с тези 3 млн.лв. ще направим проект, за който ще бъде пусната до дни обществената поръчка. За изграждането ще се търсят инвеститори, които ще получат паркинга за 30 години, като строежът му трябва да приключи за 9 месеца. Той остава общински и ще носи приходи“, каза Милков. Срокът за процедурите е до 8 септември, когато трябва да стане ясно кой и за какви пари ще изгради паркинга.

Кметът отново заяви, че трябва да накараме държавата да гледа достатъчно сериозно на Русе. „Искането ми е тировете да бъдат спирани извън Русе. Всеки месец сме искали едно и също от областните управители и ОДМВР-Русе. На бул.“България“ сме определили три места, на които тировете могат да спират, но от МВР обясниха, че това не може да стане с наличните ресурси. Започнаха въпреки това да спират камионите на входа от София, но това трая само два дни, тъй като спират всички тирове, включително и тези, които са за Русе, а не само за Дунав мост. И се оказа, че на практика няма как да се селектират. Затова становището ми остава, че до изграждането на буферния паркинг камионите трябва да се спират извън Русе“, каза още Пенчо Милков.

Срещата на практика замести днешната извънредна сесия на Общинския съвет, която се свиква по инициатива на съветниците от ГЕРБ и СДС и на която останалите политическите сили заявиха, че няма да присъстват.

Exit mobile version