Кметът за пожара на сметището: Това е безобразие, вината е на оператора /ВИДЕО/

Това е безобразие, защото не може през няколко години да имаш пожари на сметището, заяви на пресконференция днес кметът на Русе Пламен Стоилов. Според него причината е неспазена технология от страна на оператора.

„Образувал се е един изключително висок скат, по който не може да се запръстява. Не е трябвало да бъде допуснато такова нещо, където пръст не може да се слага. И в резултат от външна намеса, най-вероятно отпадъци от печки на твърдо горене, се пали в дълбочина, метанът тръгва по джобовете и оттам вече се пали на 4-5 места. Разпоредил съм вътрешна проверка и на моите служители, които са длъжни периодично да проверяват сметището, ще им бъде обърнато внимание. Може да има и санкции за това, че е допуснато по този начин да се формира във височина тази камара. Защото фирмата оператор запръстява отгоре, а скатът остава незапръстен и се дава възможността да тръгне и пожарът“, коментира Стоилов.

Той припомни, че съгласно договора с общината задълженията за изпълнение на комплексното разрешително за сметището има операторът на депото и той си носи цялата отговорност.

„Обадил съм се директора на РИОСВ и съм казал, че искам максимална глоба. За съжаление тя е до 20 000 лв., а по моя договор е 500 лв. Разпоредил съм се да видим кой ми го е изготвил този договор – 500 лв. за такова тежко нарушение, и този служител ще бъде наказан. В договора на следващия оператор тази санкция ще е много по-голяма“, заяви още кметът.

Exit mobile version